Πολωνία: Θύμα εκβιασμών της Ρωσίας η Ουκρανία

Σθεναρή απάντηση από πλευράς Ε.Ε. ζητεί ο πολωνός πρόεδρος
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013 14:40
UPD:14:44
EPA/JAKUB KACZMARCZYK

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι.

A- A A+

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εκβίασε την Ουκρανία, ενώ επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποτίμησε την δυνατότητά της να το πράξει, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Gazeta Wyborcza.

«Οι Βρυξέλλες έκαναν λανθασμένη εκτίμηση όσον αφορά την ουσία του προβλήματος στις σχέσεις Ε.Ε. - Ουκρανίας. Δεν είναι το θέμα της Γιούλιας Τιμοσένκο, αλλά εκείνο της πολιτικής των πιέσεων και των εκβιασμών που ασκεί στην Ουκρανία η εξ ανατολών γειτονική της χώρα», τόνισε ο κ. Κομορόφσκι.

Την Τρίτη, ο ουκρανός πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι ήταν η Ρωσία που απέτρεψε το Κίεβο από το να υπογράψει τη συμφωνία εμπορικής σύνδεσης με την Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής Ανατολικής Συνεργασίας την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

«Θα εργαστούμε για μια σώφρονα και σταθερή αντίδραση από την Ε.Ε. απέναντι στο ρωσικό τελεσίγραφο προς την Ουκρανία», διαβεβαίωσε ο πολωνός πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον κ. Κομορόφσκι, η σκληρή στάση του προέδρου της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, αυξάνει τις πιθανότητες για μια ενιαία στάση των χωρών της Ε.Ε. και για μια αλληλέγγυα προς την Ουκρανία ενέργεια μετά τη διάσκεψη στο Βίλνιους.

Ο κ. Κομορόφσκι θα επισκεφθεί την Ουκρανία στις 2 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Gazeta Wyborcza, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν στο Βίλνιους μια ανακοίνωση που θα προειδοποιεί τη Ρωσία να μην αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτόνων της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή