Ελπίδα για την καλύτερη αντιμετώπιση του διαβήτη χωρίς τις καθημερνές ενέσεις ινσουλίνης που πρέπει να κάνουν οι ασθενείς δίνει μια πρωτοποριακή μέθοδος που ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Β. Καρολίνας και το Πανεπιστήμιο Β. Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ.
Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, η νέα μέθοδος ρυθμίζει τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας και μιας φορητής συσκευής υπερήχων, που δίνει στους ασθενείς τη δυνατότητα να ελέγχουν καλύτερα την ποσότητα της ινσουλίνης που χορηγείται στον οργανισμό τους.
Η μέθοδος περιλαμβάνει ένα δίκτυο από βιοσυμβατά και βιοδιασπώμενα ενέσιμα νανοσωματίδια, τα οποία αποτελούνται από πολυγαλακτικό οξύ (PLGA) και περιέχουν ινσουλίνη.
Όταν η ινσουλίνη εισέρχεται στον οργανισμό διαχέεται σταδιακά σε μα περιοχή κάτω από την επιδερμίδα αλλά δεν ελευθερώνεται στο αίμα άμεσα, παρά μόνο τη στιγμή που ο οργανισμός τη χρειάζεται.
Αυτό συμβαίνει μέσω της φορητής συσκευής υπερήχων, η οποία τοποθετείται στο σημείο από το οποίο έχει γίνει η εισαγωγή των νανοσωματιδίων και ελευθερώνει την ινσουλίνη ανώδυνα.
Με τον τρόπο αυτόν οι ασθενείς αποφεύγουν τις συνεχείς ενέσεις, ενώ η ινσουλίνη εισέρχεται στον οργανισμό με «φυσικό τρόπο».
Όπως είπε ο δρ Zhen Gu, επίκουρος καθηγητής και βασικός συντάκτης της επιστημονικής έκθεσης, «πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς την πραγματοποίηση μιας ανώδυνης μεθόδου για τη διατήρηση των επιπέδων των σακχάρων του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα».
Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι δεν έχουν καθοριστεί ακόμα ορισμένες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της μεθόδου, γι' αυτό και η τελειοποίησή της δεν αναμένεται να γίνει άμεσα.