Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση για τα φάρμακα

Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013 18:09
UPD:19:29
ICON PRESS/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, όταν βγει το νέο δελτίο τιμών, προκαλεί τους έλληνες πολίτες και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να πάνε σε ένα φαρμακείο και να διαπιστώσουν αν θα αγόραζαν τα φάρμακα «στην τιμή Σαμαρά στην φθηνή τιμή ή στην τιμή Τσίπρα που θα είναι η ακριβή».

A- A A+

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, και του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Γεωργιάδη να δηλώνει πρόθυμος να συναντηθεί με τον Αλ. Τσίπρα για να «διασώσει τον ΣΥΡΙΖΑ από ένα ιστορικό λάθος» και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σ. Κεδίκογλου, να καλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει αν είναι με τον λαό ή με τα συμφέροντα.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πρόθυμος να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα, προκειμένου να ενημερώσει αυτόν και τους συνεργάτες του για «κάθε γραμμή» της τροπολογίας για τα φάρμακα και να «διασώσει τον ΣΥΡΙΖΑ από ένα ιστορικό λάθος».

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, όταν βγει το νέο δελτίο τιμών, προκαλεί τους έλληνες πολίτες και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να πάνε σε ένα φαρμακείο και να διαπιστώσουν αν θα αγόραζαν τα φάρμακα «στην τιμή Σαμαρά στην φθηνή τιμή ή στην τιμή Τσίπρα που θα είναι η ακριβή. Όποιος θέλει ας πληρώνει την τιμή Τσίπρα».

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι θέλει να πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας έχει πέσει θύμα κακής πληροφόρησης από τους συνεργάτες του και «δεν κρύβεται κάτι άλλο από πίσω».

Η ονομαστική ψηφοφορία της σχετικής τροπολογίας του υπουργείου Υγείας για την τιμολόγηση των φαρμάκων είναι προγραμματισμένη για αύριο.

Σ. Κεδίκογλου: Με τον λαό ή με τα συμφέροντα ο κ. Τσίπρας;

Επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή της αιτιάσεις του κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, καλώντας τον Αλ. Τσίπρα να αποφασίσει εάν είναι «με τον λαό ή με τα συμφέροντα».

«Αύριο η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ψηφίζει τη μείωση της τιμής όλων των φαρμάκων. Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει μέχρι αύριο να αποφασίσει: Είναι με τον λαό ή με τα συμφέροντα;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΠΑΣΟΚ: Φάνηκαν οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τις πολυεθνικές του φαρμάκου

Στη σύγκρουση του κ. Γεωργιάδη με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα παρενέβη και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο από την περασμένη εβδομάδα ζήτησε την ονομαστική ψηφοφορία, προκειμένου να αναγκάσει, όπως σημείωνε, τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει ξεκάθαρη θέση στο θέμα.

Όπως αναφέρει το Συντονιστικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος σε ανακοίνωσή του, επί πέντε ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ ψελλίζει αστείες δικαιολογίες και αδυνατεί να εξηγήσει τον λόγο που επιβάλλει την αρνητική στάση του για την ψήφιση μιας διάταξης, η οποία εξυπηρετεί σαφέστατα τα συμφέροντα των πολιτών και των ασφαλιστικών ταμείων.

Σημειώνει μάλιστα πως «οι σχέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις πολυεθνικές του φαρμάκου έγιναν σε αυτό το διάστημα απόλυτα ορατές και έφθασαν δυστυχώς εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στο σημείο να υπονομεύουν ανοιχτά τον ΕΟΦ, και να δημιουργούν αδικαιολόγητα σκιές για την δημόσια υγεία προκειμένου να "θολώσουν τα νερά" για τις επιλογές τους».

Παράλληλα, το Συντονιστικό της Κ.Ο. ζητεί από τον υπουργό Υγείας να μη δεχθεί «την απαράδεκτη πρόταση του κ. Τσίπρα για την αναβολή ψήφισης της διάταξης (παραπομπή στις καλένδες)».

ΣΥΡΙΖΑ: Φωνάζει ο κλέφτης για να τα ακούσει ο νοικοκύρης

«Φωνάζει ο κλέφτης για να τα ακούσει ο νοικοκύρης» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - απάντηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και το ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «οι διαπλεκόμενοι με τα κάθε είδους επιχειρηματικά συμφέροντα, τώρα το παίζουν προστάτες της διαφάνειας και των συμφερόντων των ασφαλισμένων. Πλανώνται πλάνην οικτρά αν θεωρούν ότι πείθουν τον οποιοδήποτε με τα επιχειρήματά τους».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη Τύπου,  είχε ζητήσει την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας και την ανάληψη πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση για 10ήμερο διαλόγου και διαβούλευσης με τους φορείς για το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας, καλώντας τους «να σταματήσουν να παίζουν επικοινωνιακά κολπάκια και παιχνιδάκια».

Βολές κατά Τσίπρα από το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ πάντως έδωσε συνέχεια στην κόντρα, καθώς με νέα ανακοίνωσή του, με αφορμή τις δηλώσεις Τσίπρα για τα φάρμακα, αλλά και για το θέμα των ναυπηγείων, βάλλει με δριμύτητα κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι έχει "μεγάλο ηθικό πλεονέκτημα" γι’ αυτό μπορεί να δημαγωγεί, να λασπολογεί και να επιτίθεται με χυδαίο τρόπο. Θα έπρεπε να έχει όμως υπ’ όψιν του ότι το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα δεν αυτοαπονέμεται αλλά κερδίζεται καθημερινά και όταν παίζει εν ψυχρώ με τα οργανωμένα συμφέροντα, εύκολα χάνεται και δεν υπάρχει φάρμακο για να το αντιμετωπίσει».

Καταλήγει μάλιστα με την επισήμανση, «για τα υπόλοιπα "ραντεβού στην Βουλή"».

ΚΚΕ: Η αντιπαράθεση εκφράζει τον πόλεμο μεταξύ φαρμακοβιομηχάνων

Το ΚΚΕ πάντως έβαλε στο στόχαστρό του τόσο την κυβέρνηση όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως η αντιπαράθεσή τους «εκφράζει τον πόλεμο ανάμεσα στους φαρμακοβιομήχανους για τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μέρους της αγοράς που σχετίζεται με την έρευνα, την παραγωγή και τη διακίνηση του φαρμάκου ως εμπόρευμα».

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως στην ονομαστική ψηφοφορία επί της σχετικής τροπολογίας θα ψηφίσει «παρών», με το σκεπτικό πως δεν θέλει να συμβάλει «με θετική ή αρνητική ψήφο ποιο τμήμα του κεφαλαίου στο φάρμακο ενδεχομένως θα βγει περισσότερο ωφελημένο ή λιγότερο χαμένο».

ΕΟΦ: Άστοχες και αστήρικτες ενστάσεις

Στην όλη αντιπαράθεση ενεπλάκη και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), με τον πρόεδρό του, Δ. Λιντζέρη, να κάνει λόγο για άστοχες και αστήρικτες ενστάσεις, «ακόμη και καταγγελίες», στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τη λειτουργία, την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα του οργανισμού.

Ο κ. Λιντζέρης σημείωσε ότι η πιστοποίηση του ΕΟΦ για τα φάρμακα είναι δείκτης υψηλής ασφάλειας και προστασίας του πολίτη. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τη φαρμακευτική πολιτική δεν την υπαγορεύουν οι ανάγκες των φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά των πολιτών, και ότι η δημόσια υγεία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή