Απόσυρση της τροπολογίας για τα φάρμακα ζητεί ο Αλ. Τσίπρας

Αίτημα για 10ήμερο διαλόγου και διαβούλευσης με τους φορείς
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013 12:09
UPD:13:51
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας και την ανάληψη πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση για 10ήμερο διαλόγου και διαβούλευσης με τους φορείς για το ζήτημα της φαρμακευτικης δαπάνης.

A- A A+

Επίθεση στον Πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Υγείας για το θέμα των φαρμάκων εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τους «να σταματήσουν να παίζουν  επικοινωνιακά κολπάκια και παχνιδάκια».

Σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας και την ανάληψη πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση για 10ήμερο διαλόγου και διαβούλευσης με τους φορείς για το ζήτημα της φαρμακευτικης δαπάνης.

Η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας δεν μπορούν να παίζουν με την χώρα και την υγεία του ελληνικού λαού

Αλ. Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Αν πραγματικά η κυβέρνηση έχει στόχο τη μείωση της δαπάνης και νοιάζεται για την εξασφάλιση της επάρκειας σε φάρμακα ας έρθει σε διάλογο, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε μάλιστα ότι «αν δεν το κάνει και επιμείνει στην ψήφιση της τροπολογίας αυτό «θα σημαίνει ότι μόνος της στόχος είναι να εξυπηρετήσει συμφέροντα και ότι θα είναι υπόλογη για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στη δημόσια υγεία.

Αίτημα Τσίπρα στην κυβέρνηση για ανάληψη πρωτοβουλίας για 10ήμερο διαλόγου και διαβούλευσης με τους φορείς για το ζήτημα της φαρμακευτικης δαπάνης

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας δεν μπορούν να παίζουν με την χώρα και την υγεία του ελληνικού λαού». «Ο κόσμος ξέρει πολύ καλά ποιός κάνει φτηνή πολιτική και ποιός έχει στόχο την κοινωνική πολιτική και το δημόσιο συμφέρον. Το έχει μάθει στους μήνες αναμονής για ένα ραντεβού στον υπό διάλυση ΕΟΠΥΥ, στα ράτζα των νοσοκομείων, όταν αναγκάζεται να αγοράσει μόνος του τα φάρμακα», ανέφερε.

Υποστήριξε παράλληλα ότι η επίμαχη τροπολογία «ούτε τη δημόσια υγεία υπηρετεί, ούτε τον πολίτη, αλλά την απαίτηση για 1% του ΑΕΠ φαρμακευτικής δαπάνη και το ολιγοπώλιο γενοσήμων φαρμάκων χαμηλού κόστους και αμφίβολης ποιότητας».

«Εδώ και τέσσερα χρόνια που εφαρμόζονται οι δημόσιες επιταγές της τρόικας η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί 52%», ενώ την ίδια ώρα, «η ιδιωτική δαπάνη συνεχίζει να αυξάνεται και έχει φτάσει το 1 δισ. ετησίως», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πυρά κατά του υπ. Υγείας

Χαρακτήρισε επιπλέον «απολύτως υποκριτική» τη «φιλολαϊκή ρητορεία» του υπουργού Υγείας, ο οποίος όπως είπε, «αύξησε τις τιμές σε 265 φάρμακα τον προηγούμενο Αύγουστο και έρχεται τώρα με μια τροπολογία να κρατήσει για τον εαυτό του το δικαίωμα να μειώνει κατά το δοκούν και χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο τις τιμές όχι στο σύνολο των φαρμάκων αλλά σε ένα πολύ περιορισμένο αριθμό».

«Η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε, «είναι η επάρκεια σε φάρμακο» και «η δυνατότητα όλου του πληθυσμού να έχει πρόσβαση σε φτηνό και ποιοτικά ελεγχό φάρμακο».

EUROKINISSI

Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης

Χαρακτήρισε ακόμη «αστειότητες» τις κατηγορίες του υπουργού Υγείας για τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», καλώντας μάλιστα τον κ. Γεωργιάδη να ανασκευάσει και να ζητήσει συγγνώμη από τα στελέχη του σταθμού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι αν στόχος της κυβέρνησης ήταν η μείωση των τιμών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψήφιζε την τροπολογία, ενώ δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα αποχωρήσει από τη Βουλή κατά την ψηφοφορία, αλλά θα παραμείνει για να καταψηφίσει.

«Ευθύνες σε προηγούμενες κυβερνήσεις»

Επέρριψε στη συνέχεια ευθύνες και στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι δεν ασχολήθηκε κανείς με υποθέσεις σκανδαλώδεις στις οποίες ενεπλάκησαν και υπουργοί. 'Εγιναν υπερτιμολογήσεις, γίνονταν πάρτι και το έχουν παραδεχθεί και στη Βουλή, συμπλήρωσε, και κάνουν θέμα θέμα μια διαφήμιση των 3.500 ευρώ. Και σε αυτή τη ασυδοσία, πρόσθεσε, έπαιξαν ρόλο και οι 'Ελληνες φαρμακοβιομήχανοι και πρέπει να λογοδοτήσουν.

Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει δική του πρόταση στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι το κόμμα του θα επανέλθει σε μεταγενέστερο χρόνο στο ζήτημα και θα καταθέσει τις προτάσεις του, καθώς η κοινοβουλευτική διαδικασία δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή