Ουκρανία: Απεργία πείνας επ’αόριστον ξεκινά η Γιούλια Τιμοσένκο

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 19:51
UPD:21:17
REUTERS/GLEB GARANICH

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση της Κυριακής. Διαδηλωτές κρατούν σημαία με τη φωτογραφία της Γιούλια Τιμοσένκο.

A- A A+

Απεργία πείνας επ’αόριστον ξεκινά η φυλακισμένη ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης, Γιούλια Τιμοσένκο, όπως δήλωσε ο δικηγόρος της.

«Σε ένδειξη ενότητας προς εσάς, ξεκινώ απεργία πείνας επ'αόριστον, με αίτημα προς τον Γιανουκόβιτς να υπογράψει το σύμφωνο (εμπορικής σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε.)» αναφέρεται στο μήνυμα που ανέγνωσε ο δικηγόρος της Τιμοσένκο, Σέρχι Βλασένκο.

Την Παρασκευή η Τιμοσένκο είχε καλέσει τους πολίτες της χώρας της να βγουν στους δρόμους, διαδηλώνοντας ενάντια στην κυβερνητική απόφαση να μην υπογραφεί σύμφωνο εμπορικής σύνδεσης Ουκρανίας - Ε.Ε.

«Καλώ όλο το λαό να αντιδράσει σαν να επρόκειτο για πραξικόπημα, δηλαδή να βγει στους δρόμους» ανέφερε στην επιστολή της.

EURONEWS
EURONEWS

Ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάλεσε σήμερα να επικρατήσει «ειρήνη» στην Ουκρανία. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, την ώρα που περίπου 4.000 άνθρωποι διαδήλωναν στο Κίεβο, ο Γιανουκόβιτς επεσήμανε ότι η απόφαση ελήφθη για οικονομικούς λόγους.

«Επιθυμώ η ειρήνη και η ηρεμία να κυριαρχήσουν στη μεγάλη ουκρανική μας οικογένεια», επισήμανε ο Γιανουκόβιτς.

«Σήμερα θα ήθελα να υπογραμμίσω το εξής: δεν υπάρχει εναλλακτική στη δημιουργία μας κοινωνίας ευρωπαϊκών προτύπων στην Ουκρανία και οι πολιτικές μου ήταν και εξακολουθούν να είναι σύμφωνες με αυτή τη γραμμή», πρόσθεσε.

«Μερικές φορές αναγκάζομαι να λάβω δύσκολες αποφάσεις και κινδυνεύω να μην είμαι κατανοητός (…) Όμως δεν κάνω ποτέ τίποτα εις βάρος της Ουκρανίας και του λαούς της, θέλω ο κόσμος να το ξέρει αυτό», υπογράμμισε ο ουκρανός πρόεδρος.

Η πολιτική ένταση στην Ουκρανία έχει οξυνθεί μετά την απόφαση τουΓιανουκόβιτς, να αναστείλει την υπογραφή συμφωνίας εμπορικής σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε, και να στραφεί εκ νέου σε σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία.

EURONEWS

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Κίεβο την Κυριακή, με συγκρούσεις να ξεσπάνε τη Δευτέρα όταν ευρωπαϊστές διαδηλωτές προσπάθησαν να αποκλείσουν την έδρα της κυβέρνησης και απωθήθηκαν από την αστυνομία με γκλομπ και δακρυγόνα.

Ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης Ουντάρ και παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας, Βιτάλι Κλίτσκο, ζήτησε από τους διαδηλωτές τη διατήρηση της πίεσης κατά του καθεστώτος του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε όσο η συμφωνία δεν υπογράφεται. Θα ζητήσουμε την ακύρωση της απόφασης της κυβέρνησης και την παραίτησή της», δήλωσε την Κυριακή, μπροστά στους διαδηλωτές, ο Βιτάλι Κλίτσκο.

Πηγή: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή