Ουκρανία: Οργή διαδηλωτών για την ακύρωση της σύνδεσης με την Ε.Ε.

Ετοιμάζονται διαμαρτυρίες μακράς πνοής
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013 12:59
UPD:13:08
REUTERS/GLEB GARANICH

Διαδηλωτές κρατούν σημαίες της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας υπέρ της εμπορικής σύνδεσης της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο κέντρο του Κιέβου.

A- A A+

Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές, οργισμένοι από την απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην εμπορική σύνδεση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνωθούνται σε πλατεία του κεντρικού Κιέβου, μετά από ολονύκτια διαμαρτυρία.

Ηγέτες της αντιπολίτευσης, μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας, Βιτάλι Κλίτσκο, συμμετέχουν στη διαμαρτυρία στην Πλατεία Ανεξαρτησίας.

Ακτιβιστές συγκρίνουν τη διαδήλωση με την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004.

Στα σχέδιά τους φαίνεται ότι βρίσκεται να μείνουν στην πλατεία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί ειδικές μονάδες της ουκρανικής αστυνομίας.

Δικαστήριο του Κιέβου έχει απαγορεύσει το στήσιμο σκηνών στην συγκεκριμένη πλατεία.

Το 2004 οι σκηνές ήταν σημαντικό στοιχείο των διαδηλώσεων κατά του σημερινού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος εκπροσωπούσε το φιλορωσικό στρατόπεδο και είχε εκλεγεί με αμφιλεγόμενο τρόπο.

Η Ουκρανία βρέθηκε υπό πίεση από τη Ρωσία ώστε να μην υπογράψει ιστορική συμφωνία σύνδεσής της με τον ελεύθερο χώρο εμπορίου της Ε.Ε. την ερχόμενη εβδομάδα, σε σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Ουκρανοί ακτιβιστές χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κινητοποιήσουν υποστηρικτές και την Πέμπτη το βράδυ διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης έλαβαν χώρα και στο Ντόνετσκ, το Ιβάνο-Φρανκόβσκ, το Λουτσκ, το Ουζγκορόντ και το Λβιβ.

EURONEWS
EURONEWS

«Απόφαση τακτικής για οικονομικούς λόγους»

Η απόφαση της Ουκρανίας να μην υπογράψει τη συμφωνία στρατηγικής εμπορικής σύνδεσης με την Ε.Ε., η οποία ανακοινώθηκε την Πέμπτη, είχε καθαρά οικονομικά κίνητρα και «χαρακτήρα τακτικής», δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της χώρας, Μίκολα Αζάροφ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο ουκρανός πρωθυπουργός σημείωσε, μιλώντας στο κοινοβούλιο της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, ότι η κίνηση της Πέμπτης, σε συνδυασμό με την επανάληψη των συνομιλιών με τη Ρωσία, δεν αλλάζουν τη γενική αναπτυξιακή στρατηγική της Ουκρανίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή