Τροπολογία για τη φορολόγηση στα προγράμματα εθελούσιας

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013 17:29
UPD:17:31
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

A- A A+

Φορολογικά θέματα και ζητήματα σχετικά με την προαιρετική ασφάλιση όσων εντάσσονται σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου, ρυθμίζει τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Για τα φορολογικά ορίζεται ότι σε περιπτώσεις ευθύνης του αποκτώντας κατά τη μεταβίβαση μεριδίων των οριζομένων επιχειρήσεων, προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη η βεβαίωση του φόρου, πρέπει να προηγηθεί η κοινοποίηση του φύλλου ελέγχου.

Για τα ασφαλιστικά θέματα ορίζει ότι:

-για τους ασφαλισμένους που θα συμμετέχουν από 14-11-2013 και εφεξής σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου που προβλέπουν την κάλυψη των εισφορών προαιρετικής ασφάλισης, η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος κρίνεται με βάση τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ισχύουν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στην προαιρετική ασφάλιση και εφόσον οι εισφορές προαιρετικής ασφάλισης καταβληθούν εφάπαξ, εντός 2 μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οι εισφορές αυτές καταβάλλονται εξολοκλήρου από τον εργοδότη απευθείας στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ενώ το κόστος τους εκπίπτει ως επιχειρηματική δαπάνη κατά τον προσδιορισμό του κέρδους του εργοδότη από επιχειρηματική δραστηριότητα.

-ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου ή έχουν υποβάλλει αίτημα υπαγωγής σε καθεστώς προαιρετική ασφάλισης πριν την 14-11-2013, μπορούν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, εφόσον καταβάλλουν οι ίδιοι εφάπαξ μέχρι την 31-1-2014 το σύνολο των υπολειπόμενων εισφορών που αφορούν την προαιρετική ασφάλιση.

newsroom, naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή