Γ. Μιχελάκης: Να γίνεται από τους ΟΤΑ η είσπραξη του φόρου ακινήτων

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013 16:55
UPD:16:57
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη (φωτ. αρχείου), ανάλογα με το τι ποιότητα υπηρεσιών θέλει να έχει ένας δήμος, θα ορίζει και το ύψος του φόρου που θα μπαίνει πάνω στα ακίνητα.

A- A A+

Κάποτε θα πρέπει να ισχύσει και στην Ελλάδα η είσπραξη του φόρου ακινήτων να γίνεται από τους ΟΤΑ, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκης, στον Alpha 98,9.

Όπως τόνισε ο υπουργός, αυτό συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης: «σχεδόν σε όλον τον κόσμο όπου εφαρμόζεται αυτό το σύστημα ο φόρος είναι ανταποδοτικός».

Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, ανάλογα με το τι ποιότητα υπηρεσιών θέλει να έχει ένας δήμος, θα ορίζει και το ύψος του φόρου που θα μπαίνει πάνω στα ακίνητα. Ο κάθε δήμος θα μπορεί και μέσα στα όρια του να ορίσει, αν το κρίνει σκόπιμο, διαφορετικό επίπεδο φορολογίας.

«Η μεταφορά της είσπραξης του φόρου στους ΟΤΑ  ήταν ένα πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν είναι ένα θέμα που προέκυψε ξαφνικά λόγω κρίσης» δήλωσε ο υπουργός.

Πρόκειται για ένα μέτρο που ενισχύσει κατά πολύ την αυτοτέλεια των δήμων, γιατί παύει ο δήμος να εξαρτάται οικονομικά από το κράτος, πρόσθεσε.

«Το ποσό που προϋπολογίζει το κράτος να εισπράξει από το φόρο ακινήτων αντιστοιχεί σχεδόν στο ποσό που δίνει το κράτος στους δήμους περίπου 3 δισ. Θεωρώ ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να μπορέσει να μπει στο τραπέζι και να ξεκινήσει άμεσα η συζήτησή του» κατέληξε.        

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή