Παράταση έως τους πρώτους μήνες του 2014 έλαβε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης για την ολοκλήρηση του β' κύματος της διαθεσιμότητας κατά τη σημερινή συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της τρόικας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης τους ξεκαθάρισε ότι η δεύτερη φάση της διαθεσιμότητας θα ολοκληρωθεί εκ των πραγμάτων με μία μικρή καθυστέρηση τους πρώτους μήνες του 2014, χρονοδιάγραμμα το οποίο έγινε δεκτό.
Ο υπουργός είπε στους επικεφαλής της τρόικας πως προχωρά με γοργούς ρυθμούς η αξιολόγηση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, συμπληρώνοντας πως θα υπάρξουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις μικρών οργανισμών. Απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο «ξαφνικού θανάτου» ενός μεγάλου οργανισμού.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, oι εκπρόσωποι των δανειστών αναγνώρισαν την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, την αξιολόγηση δομών και τα σχέδια στελέχωσης 400.000 υπαλλήλων σε υπουργεία και φορείς του δημοσίου, ενώ δεν εκφράστηκαν ενστάσεις για τις 2.730 απολύσεις (2.000 από το κλείσιμο της ΕΡΤ, 500 λόγω προβλημάτων υγείας και 230 «επίορκων»).
Όσον αφορά τη δέσμευση για 4.000 απολύσεις εντός του 2013, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης φέρεται να επεσήμανε ότι αν δεν προσμερτηθούν οι απολύσεις που θα προέλθουν από την αναδιοργάνωση των αμυντικών βιομηχανιών, ο στόχος είναι ανέφικτος και ο αριθμός δε βγαίνει.
Έμεινε επίσης ανοικτό το θέμα των συμβασιούχων που εργάζονται στο δημόσιο με προσωρινές διαταγές, καθώς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για τον αριθμό εκείνων που τελικά θα απομακρυνθούν.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διεξήχθη συζήτηση και για την ποιοτική αναβάθμιση που επιχειρείται στον δημόσιο τομέα, με βασικούς άξονες το σχεδιασμό διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού (εξέλιξη υπαλλήλων και επιλογή διευθυντών), τη μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 τομείς της πολιτικής και οικονομίας (που προχωρά σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ), καθώς και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Οι ίδιοι κύκλοι υποστήριξαν ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν αποτελεί πλέον το πρόβλημα της γενικότερης διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Νέα συνάντηση τρόικας - ΥΠΟΙΚ το απόγευμα
Σε ό,τι αφορά το θέμα των πλειστηριασμών, στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης που επικαλείτο το ΑΜΠΕ είπε πως στη συνάντηση που προηγήθηκε με τους επικεφαλής της τρόικας «και οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις απόψεις τους». Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, «εμείς επαναλάβαμε τις θέσεις μας και περιγράψαμε το κλίμα που επικρατεί στα δύο κόμματα της κυβέρνησης. Είναι πολύ ευαίσθητο θέμα για την ελληνική κοινωνία. Αυτοί είπαν τα γνωστά».
Στη συνάντηση, στην οποία από ελληνικής πλευράς, μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, καθώς και ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Παπαδάκης, υπήρξε συζήτηση και για θέματα του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (θεσμός διαμεσολαβητή, επιτάχυνση διαδικασιών, κλπ).
Οι διαπραγματεύσεις για τους πλειστηριασμούς θα συνεχιστούν το προσεχές διάστημα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και, σύμφωνα, με τους παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος του έτους.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα έχει στις 18:30 νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας.
Αναφερόμενο στα τέσσερα προαπαιτούμενα μέτρα, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι υπάρχει αλληλογραφία με την τρόικα, η οποία δεν εμμένει πλέον στο θέμα «ξαφνικού θανάτου» σε ΔΕΚΟ, όπως και για το κλείσιμο των ΕΑΣ.
ΣΥΡΙΖΑ: Προς νέο «ξαφνικό θάνατο» δημόσιου φορέα
Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως οι «υποτιθέμενες» διαπραγματεύσεις και οι υπερήφανες κραυγές πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα καταλήγουν σε έναν «νέο ξαφνικό θάνατο δημόσιου φορέα», προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας για νέες απολύσεις.
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Όχι άλλες απολύσεις
«Ο κ. Μητσοτάκης και η τρόικα αδυνατούν να αντιληφθούν το αυτονόητο: αυτές τις δύσκολες ώρες για την πατρίδα μας δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για έναν απολυμένο πολίτη», σχολίασε η τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
Όπως είπε, «χρειάζονται πολιτικές ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και όχι καρατομήσεις με συνοπτικές διαδικασίες».
Επικρίσεις από ΔΗΜΑΡ
Και η ΔΗΜΑΡ διατύπωσε επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για την τακτική της στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Όπως λέει, η κυβέρνηση λαθεμένα προσήλθε στις διαπραγματεύσεις έχοντας εγκαταλείψει την επί ένα μήνα διακηρυσσόμενη άποψή της για δημοσιονομικό κενό 500 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, «απέναντι στις γιγαντωμένες απαιτήσεις της τρόικας για όλα τα προαπαιτούμενα, η κυβέρνηση οφείλει να αποκρούσει τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, να προστατεύσει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς, να αποτρέψει την εκ νέου επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας, και να απορρίψει κάθε ιδέα για περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ