Ολάντ: Εντολή για παροχή προστασίας στα μέσα ενημέρωσης

Μετά την ένοπλη επίθεση στα γραφεία της Libération στο Παρίσι
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 19:15
UPD:19:26
REUTERS/GONZALO FUENTES

Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται έξω από τα γραφεία της Libération, μετά την ένοπλη επίθεση.

A- A A+

Προτεραιότητα των γαλλικών αρχών είναι να συλλάβουν τον ένοπλο που επιχείρησε να σκοτώσει και θα μπορούσε να πυροβολήσει και άλλους ανθρώπους, τόνισε τη Δευτέρα το βράδυ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στην πρώτη επίσημη δήλωσή του μετά τους πυροβολισμούς μέσα στα γραφεία της εφημερίδας Libération στο Παρίσι και έξω από την τράπεζα Σοσιετέ Société Générale στο προάστιο Λα Ντεφάνς.

«Η μοναδική εντολή που έχει σημασία είναι αυτή που έδωσα στον υπουργό Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς και σε όλες τις δυνάμεις ασφαλείας: να εντοπίσουν, να συλλάβουν τον δράστη ώστε να μην βλάψει κάποιον άλλο», είπε ο κ. Ολάντ.

Βασική προτεραιότητα είναι «να συλληφθεί αυτός που απειλεί ζωές, που επιχείρησε να σκοτώσει και θα μπορούσε αύριο, οποιαδήποτε ώρα, να σκοτώσει κάποιον», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος από την Ιερουσαλήμ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, λίγη ώρα προτού εκφωνήσει ομιλία στην Κνεσέτ, το ισραηλινό κοινοβούλιο.

Ο ένοπλος επιτέθηκε σε φωτορεπόρτερ της Libération, υπενθύμισε ο κ. Ολάντ, λέγοντας ότι φαίνεται ότι ήταν ο ίδιος που ευθύνεται και για τους πυροβολισμούς στην τράπεζα, «αν και θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί».

Αναφερόμενος στην επίθεση στην εφημερίδα, είπε ότι μπήκε στο στόχαστρο η ελεύθερη πληροφόρηση διευκρινίζοντας ότι «έχει δώσει επίσης εντολή να προστατευθούν όλα τα δημοσιογραφικά όργανα», αφού κατά τα φαινόμενα ο ίδιος ένοπλος ήταν εκείνος που επιτέθηκε την Παρασκευή στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV, εκτοξεύοντας απειλές εναντίον των δημοσιογράφων, αλλά χωρίς να ανοίξει πυρ.

«Φαίνεται ότι μπήκαν στο στόχαστρο δύο μέσα ενημέρωσης, μολονότι επαφίεται στη δικαιοσύνη να το αποδείξει. Σε ένα κράτος δικαίου οφείλουμε να προστατεύουμε τα δημοσιογραφικά όργανα», κατέληξε ο κ. Ολάντ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή