Ανθρωποκυνηγητό για τον αυτουργό των επιθέσεων σε Libération και Société Générale

Πανκινητοποίηση των αρχών στο Παρίσι
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 17:35
UPD:18:51
REUTERS/CHARLES PLATIAU

Στιγμιότυπο από την επιχείρηση εντοπισμού του ενόπλου. 

A- A A+

Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι γαλλικές αρχές στο Παρίσι μετά την επίθεση ενόπλου στα γραφεία της εφημερίδας Libération, με θύμα έναν βοηθό φωτογράφου 27 ετών, ο οποίος έχει τραυματιστεί σοβαρά, την οποία ακολούθησε  δεύτερη επίθεση έξω από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας Société Générale.

Η αστυνομία αναζητεί τον ίδιο άνδρα ο οποίος είχε εισβάλει την Παρασκευή στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι BFMTV, όντας ένοπλος.

Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στις έδρες όλων των μεγάλων μέσων ενημέρωσης στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η Libération σημειώνει ότι οι φωτογραφίες του υπόπτου ταιριάζουν με εκείνες του άνδρα ο οποίος εισέβαλε στο BFMTV.

Ο ύποπτος φέρεται να είναι μεταξύ 40 και 45 ετών, με ξυρισμένο το κεφάλι του και υπέρβαρος.

Ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε για ώρα επάνω από τα Ηλύσια Πεδία λόγω φόβων ότι ο ένοπλος πιθανά να κατευθυνόταν προς τον Πύργο του Άιφελ, ωστόσο πιθανολογείται ότι μάλλον κινήθηκε προς το μετρό.

EURONEWS

«Οπλισμένος με χειροβομβίδες»

Οι πολίτες έχουν λάβει οδηγίες να παραμείνουν εντός, ενώ οι αρχές εκτιμούν ότι ο άνδρας δρα ψύχραιμα και με αυτοπεποίθηση, καθώς αποχωρεί πάντα επιτυχώς μετά τις ενέργειές του.

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο δράστης είπε σε οδηγό τον οποίο συνέλαβε όμηρο για να τον οδηγήσει στα Ηλύσια Πεδία ότι είναι οπλισμένος με χειροβομβίδες.

Στις 10.15 το πρωί (11.15 ώρα Ελλάδος) ο άνδρας εισήλθε στα κεντρικά γραφεία της καθημερινής γαλλικής εφημερίδας Libération, κοντά στην Place de la République στα ανατολικά της πόλης και άνοιξε πυρ.

Τραυμάτισε έναν φωτογράφο στο θώρακα και το στομάχι και στη συνέχεια απομακρύνθηκε.

Στο χώρο βρέθηκαν τρεις κάλυκες σφαιρών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο δράστης δεν είπε τίποτε κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

EURONEWS

Δύο ώρες αργότερα, η τράπεζα Société Générale επιβεβαίωσε ότι άνδρας άνοιξε πυρ έξω από την έδρα της στη δυτική επιχειρηματική συνοικία του Παρισιού La Defense. Ουδείς τραυματίστηκε, όπως τόνισε η τράπεζα.

Μάρτυρας των πυροβολισμών στην τράπεζα τόνισε στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro ότι άκουσε έναν δυνατό ήχο και είδε έναν άνδρα με χακί παλτό και καλυμμένο το κεφάλι του να κρατεί όπλο.

Ο δεύτερος πυροβολισμός του ενόπλου δημιούργησε πανικό και ο δράστης εξαφανίστηκε κατεβαίνοντας σκαλιά προς έναν δρόμο.

Η αστυνομία θεωρεί ότι ο δράστης «κατέλαβε» ένα αυτοκίνητο στην Nanterre, κοντά στην La Defense και ανάγκασε τον οδηγό του να τον μεταφέρει στα Ηλύσια Πεδία, όπου και κατέβηκε, κοντά στο σταθμό του μετρό George V.

27χρονος φωτογράφος ο τραυματίας

Σύμφωνα με το στέλεχος της Libération, Φαμπρίς Τασέλ, ο 27χρονος φωτογράφος δίνει μάχη για τη ζωή του.

Πρόκειται για βοηθό φωτογράφου με ελεύθερη σχέση εργασίας, ο οποίος είχε μόλις φθάσει στην εφημερίδα για μία φωτογράφηση μόδας.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει την ευρύτερη περιοχή γύρω από τα γραφεία της εφημερίδας και ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς επισκέφθηκε το σημείο, μαζί με την υπουργό Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί και τον δήμαρχο Παρισίων, Μπερτράν Ντελανοέ.

REUTERS/CHARLES PLATIAU

Αστυνομικές δυνάμεις στο Παρίσι αναζητούν τον αυτουργό των επιθέσεων σε Libération και Société Générale.

«Όσο αυτό το άτομο βρίσκεται ελεύθερο και δεν γνωρίζουμε τα κίνητρά του, αποτελεί απειλή. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα», δήλωσε ο κ. Βαλς.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κάλεσε τον κ. Βαλς να κινητοποιήσει κάθε μέσον για να σταματήσει τον υπεύθυνο για τις επιθέσεις και για να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκαν.

«Σε μια δημοκρατία, όταν κάποιος εισέρχεται με όπλο σε γραφεία εφημερίδας, πρόκειται για κάτι πολύ, πολύ σοβαρό, άσχετα από την πνευματική κατάσταση του ανθρώπου», δήλωσε ο εκδότης της Libération, Νικολά Ντεμοράν.

Ο τελευταίος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδος.

«Δεν θα αστοχήσω»

Στην επίθεση της Παρασκευής, άνδρας εισήλθε στο κανάλι BFMTV και άδειασε τη θαλάμη του όπλου του στο χώρο υποδοχής.

«Την επόμενη φορά, δε θα αστοχήσω», είχε απειλήσει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή