Ονειρικός «Πέερ Γκυντ» εσωτερικής πραγμάτωσης

Στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013 09:15
G.CHRYSOCHOIDIS
A- A A+

Το θέατρο αποκαλύπτει τους μαγικούς του μηχανισμούς  και μας οδηγεί σε ένα ταξίδι - μύηση στη σοφία της ζωής, μέσα από ένα ονειρικό παραμύθι για μεγάλους, που αφηγείται  την ιστορία ενός ποιητικού ήρωα.

Σαν ένα όνειρο και, ταυτόχρονα, μια θεατρική φαντασία, που απαιτεί εικαστικότητα και μουσικότητα, το αριστουργηματικό δραματικό ποίημα του Χένρικ Ίψεν, «Πέερ Γκυντ», παρουσιάζεται για πρώτη φορά από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ), σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μαργαρίτη, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, από την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου.

G.CHRYSOCHOIDIS
Αντλώντας έμπνευση από ένα παλιό νορβηγικό λαϊκό παραμύθι, ο Ίψεν έγραψε το «Πέερ Γκυντ» το 1867, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ιταλία. Ο ήρωάς του είναι ένας ονειροπόλος και ιδεαλιστής νέος. Με το όνειρό του για έναν ιδανικό κόσμο και την αχαλίνωτη φαντασία του, επιζητεί πλούτη και μεγαλεία, για να ανταπεξέλθει στις επώδυνες ματαιώσεις αυτού του κόσμου. Κατακτά πλούτο, δόξα, ταξιδεύει ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, τους πόθους και τους εφιάλτες του, για να ανακαλύψει στο τέλος της πορείας του ότι είχε χάσει αυτό, που νόμιζε ότι υπερασπιζόταν: τον εαυτό του.

Μέχρι την τελική ωρίμανση και επιλογή

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης: «Ένα επικό έργο σταθμός. Ένα ορόσημο. Ένας αριστουργηματικός γρίφος της θεατρικής λογοτεχνίας που αναζητεί παραστάσεις, που επιχειρούν να δώσουν λύσεις στα πάμπολλα ζητήματα που θέτει. Ζητήματα ερμηνείας και υποκριτικών επιλογών, σκηνικής πραγμάτωσης της φαντασίας και του ονείρου, φιλοσοφικής προσέγγισης.

G.CHRYSOCHOIDIS
Ποια μπορεί να είναι η ερμηνευτική γραμμή σε έναν ρόλο σαν του Πέερ Γκυντ που παρουσιάζεται σε τέσσερις διαφορετικές ηλικίες; Τι λύση μπορεί να δοθεί στην παρουσίαση σκηνών καταιγίδας, ναυαγίων, καλπασμών μέσα στην έρημο και, γενικότερα, στα τοπία ενός φανταστικού ταξιδιού στα πέρατα της Γης; Πώς δίνονται τα κλειδιά για την αποκρυπτογράφηση αυτής της υπέροχης ιστορίας του αγοριού, που ανδρώνεται και ωριμάζει μέσα από πλήθος δοκιμασιών;

Στην παράστασή μας, αποφασίσαμε να μοιράσουμε τον ρόλο του Πέερ Γκυντ σε τέσσερις διαφορετικούς ηθοποιούς, που προσεγγίζουν τα διαφορετικά στάδια και τις ηλικίες του ήρωα, επιχειρώντας συνάμα να εντοπίσουμε αυτά τα κοινά χαρακτηριστικά, που θα δώσουν το στίγμα της συνέχειας και τον ενιαίο πυρήνα στον χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή, με το μοίρασμα του ρόλου σε τέσσερις ηθοποιούς αποδομείται ο κεντρικός ήρωας και παραπέμπει περισσότερο στις περιπέτειες και τις δοκιμασίες μιας κοινωνικής ομάδας ή μιας συλλογικότητας ή ενός κατακερματισμένου “εγώ”. Η έννοια της έρευνας για την ηθική του ατόμου και των ορίων της ελευθερίας του αρχίζει να αποκτά ένα διαφορετικό νόημα.

G.CHRYSOCHOIDIS
Στη σκηνή του ΚΘΒΕ, με χειρονακτικό πάθος θα έλεγα, προσπαθούμε να αποκαλύψουμε τους θεατρικούς μηχανισμούς παραγωγής και πραγμάτωσης της φαντασίας. Εδώ, τεχνικές, δάνεια του μπρεχτικού θεάτρου και της αφηγηματικότητας, φαίνεται να προσφέρουν λύσεις. Η ίδια η μορφολογία του παραμυθιού τίθεται στην υπηρεσία του βαθύτερου μέρους της ψυχής. Και ο ίδιος ο μύθος; Η ιστορία; Εξακολουθεί να έχει ανάγκη ο σύγχρονος θεατής από αυτήν τη συνεχή και περιπετειώδη παράθεση δοκιμασιών, που οδηγούν τον ήρωα από την αθωότητα στην αντιμετώπιση ηθικών κανόνων, στο ξεπέρασμά τους, στη συνάντηση με το κακό, μέχρι την τελική ωρίμανση και επιλογή;

Πιστεύουμε πως το εσωτερικό ταξίδι στη διάρκεια της ζωής, ο χρόνος που περνάει, η προετοιμασία για το επέκεινα, μαζί με την προσπάθεια ανακάλυψης του εσώτερου εαυτού, αποτελεί διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου. Ανάγκη που οδηγεί τον Πέερ Γκυντ σε μια μυητική πορεία. Ο Ίψεν, με ένα ποιητικό έργο “μήτρα”, οικουμενικό, γεμάτο μύθους, αρχαϊκό, αλλά και σύγχρονο, ορίζει το ταξίδι άλλοτε με όρους φιλοσοφικούς και άλλοτε με όρους παιγνιώδεις και ονειρικής προσέγγισης».

Ταυτότητα παράστασης
G.CHRYSOCHOIDIS
Μετάφραση - διασκευή: Γιώργος Ξενίας, σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Μαργαρίτης, σκηνικά: Αγνή Ντούτση, κοστούμια: Δημήτρης Κακριδάς, μουσική: Δημήτρης Οικονομάκης, χορογραφία - επιμέλεια κίνησης: Αμάλια Μπένετ, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης, στίχοι τραγουδιών: Δημήτρης Οικονομάκης - Γιώργος Ξενίας, βοηθοί σκηνοθέτη: Γιάννης Παρασκευόπουλος - Μανώλης Φουντούλης, βοηθοί σκηνογράφου και ενδυματολόγου: Δανάη Πανά - Μαρία Μυλωνά, ηχογράφηση - μίξη: Τάσος Φωτίου - Δημήτρης Οικονομάκης, οργάνωση παραγωγής: Πέτρος Κοκόζης. Διανομή με σειρά εμφάνισης: Νίκος Νικολάου, Χρυσάνθη Δούζη, Γιώργος Βουρδαμής - Μαυρογέννης, Νίκος Καπέλιος, Γιώργος Κολοβός, Θανάσης Δισλής, Χρήστος Παπαδημητρίου, Χρύσανθος Καγιάς, Μομώ Βλάχου, Έκτωρ Καλούδης, Λαμπρινή Αγγελίδου, Ειρήνη Φαναριώτη, Γιώργος Γιαννώτας, Ειρήνη Καζάκου, Τρυφωνία Αγγελίδου, Λίλα Βλαχοπούλου, Δέσποινα Γιαννοπούλου, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Κλαίρη Χριστοπούλου, Θάνος Φερετζέλης, Χρίστος Στυλιανού, Ιωάννα Παγιατάκη, Στέλιος Τράκας, Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Γιώργος Σφυρίδης, Δημήτρης Σιακάρας, Μανώλης Φουντούλης.

Πληροφορίες
Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών: Εθνικής Αμύνης 2 - Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2315 200200. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: πρεμιέρα: 21.00, Τετάρτη και Κυριακή: 19.00, Πέμπτη και Παρασκευή: 20.00, Σάββατο: 18.00 και 21.00. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό πλατείας: 15 ευρώ, κανονικό εξώστη: 12 ευρώ, φοιτητές - άτομα άνω των 65: 12 ευρώ, λαϊκές παραστάσεις (Τετάρτη: 19.00, Σάββατο: 18.00): γενική είσοδος: 12 ευρώ, κάθε Πέμπτη: γενική είσοδος: 10 ευρώ, ομαδικές κρατήσεις: 8 ευρώ, ειδικές τιμές: ισχύει η «Κάρτα συγκοινωνούντων θεάτρων» και η έκδοση 4 εισιτηρίων (για την ίδια παράσταση, την ίδια ημέρα και ώρα) στην τιμή των 3, που ισχύει αποκλειστικά για το κανονικό και το εκπτωτικό εισιτήριο των 15 και 12 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία ΚΘΒΕ: Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Βασιλικό θέατρο - Πλατεία Λευκού Πύργου (Τρίτη - Κυριακή: 9.30 - 21.30), Μονή Λαζαριστών (ημέρες παραστάσεων: 17:30 - 21:30), Ταμείο ΚΟΘ - Εκδοτήριο Πλατείας Αριστοτέλους (Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00 - 15:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 - 14:00 και 17:00 - 21:00), καταστήματα Public Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή 24 – Μητροπόλεως 33 - Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos), Seven Spots, τηλεφωνικά: 2315 200200, 11876, ηλεκτρονικά: www.ntng.gr και www.viva.gr.

naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς