Δύο ελληνικές θεατρικές παραγωγές απέσπασαν υποτροφίες Ίψεν

Οι υποτροφίες απονέμονται σε καινοτόμες προτάσεις στο πεδίο του δράματος
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013 21:19
UPD:21:30

Η ομάδα «The 3rd person theatre group» που αποτελείται από την Ελένη Ζαραφίδου, το Χρυσοβαλάντη Φράγκο και την Αντιγόνη Φρυδά.

A- A A+

Δύο ελληνικές θεατρικές παραγωγές απέσπασαν φέτος τις διεθνείς υποτροφίες Ίψεν, που θεσμοθετήθηκαν από την κυβέρνηση της Νορβηγίας το 2007.

Οι ελληνικές προτάσεις που συμμετείχαν στο θεσμό «International Ibsen Scholarships 2013» και διακρίθηκαν είναι οι: «Peer Gynt. No Man's Land», από την ομάδα «The 3rd person theatre group» που αποτελείται από την Ελένη Ζαραφίδου, τον Χρυσοβαλάντη Φράγκο και την Αντιγόνη Φρυδά και «Min(d)ing Ibsen: An Enemy of the People meets the People», από την Κορίνα Βασιλειάδου και τον Χάρη Πεχλιβανίδη.

99 προτάσεις από 56 χώρες

Οι υποτροφίες απονέμονται σε καινοτόμες προτάσεις στο πεδίο του δράματος και των παραστατικών τεχνών, οι οποίες λειτουργούν ως κίνητρο για να προάγουν τον κριτικό λόγο σε σχέση με υπαρξιακά θέματα καθώς και θέματα κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα που παρουσιάζονται σε έργα του Ερρίκου Ίψεν. Φέτος διαγωνίστηκαν 99 προτάσεις από 56 χώρες και βραβεύτηκαν συνολικά τέσσερις, δύο από την Ελλάδα, μία από την Λετονία και μία από την Ινδία.

Στο θέατρο Θησείο

Η πρόταση «Peer Gynt. No Man's Land», θα παρουσιαστεί στις 21 Νοεμβρίου στο θέατρο Θησείο, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Η πρόταση «Peer Gynt. No Man's Land», που θα παρουσιαστεί στις 21 Νοεμβρίου στο θέατρο Θησείο, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, αποτελεί μία εφευρετική διασκευή του έργου Πέερ Γκυντ και αντλεί την εκκίνησή της από την ερμηνεία της σύγχρονης Ελλάδας και των πολιτικών, κοινωνικών και υπαρξιακών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα όταν θέτει το ερώτημα «Τι είναι πατρίδα»;

Η αμφιλεγόμενη εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική

Το «Min(d)ing Ibsen, An Enemy of the People meets the People» αποτελεί μία ενδιαφέρουσα πρόταση που αφορά τόσο στην παραγωγή επιλεγμένων σκηνών από το έργο του Ίψεν.

Το «Min(d)ing Ibsen: An Enemy of the People meets the People» αποτελεί μία ενδιαφέρουσα πρόταση που αφορά στην παραγωγή επιλεγμένων σκηνών από το έργο του Ίψεν, οι οποίες παρουσιάζονται από επαγγελματίες ηθοποιούς σε συνδυασμό με μία μορφή θεάτρου ντοκουμέντου όπου μη επαγγελματίες ηθοποιοί - εκπρόσωποι από την κοινότητα και ειδικοί ο καθένας τους στον χώρο τους παρουσιάζουν τη δική τους εκδοχή από την τοπική και σύγχρονη σύγκρουση, με παραλληλισμούς στο έργο του Ίψεν.
Το ζήτημα που εξετάζεται είναι η αμφιλεγόμενη εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική. Η παράσταση σχεδιάζεται να παρουσιαστεί στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης στις αρχές του 2014.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς