«Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα»… αλλά και στο κοινό

Οι νικητές στα θεατρικά βραβεία κοινού 2013
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013 00:25
UPD:19:30
Μεγάλη νικήτρια των φετινών Θεατρικών Βραβείων Κοινού, αναδείχθηκε η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», η Μαρία Πρωτόπαππα (φωτογραφία) απέσπασε το πρώτο βραβείο γυναικείου ρόλου.
A- A A+

Στην κατάμεστη από ανθρώπους του θεάτρου και θεατρόφιλους αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 12 Νοεμβρίου η απονομή των Θεατρικών Βραβείων Κοινού 2013,  ενός θεσμού που το «αθηνόραμα» έχει καθιερώσει εδώ και 15 χρόνια.

Ήταν πραγματικά μια γιορτή του θεάτρου, με παρόντα όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο της πόλης να απολαμβάνει μια βραδιά λάμψης,  επευφημώντας τους νικητές και διασκεδάζοντας με την παράσταση που συνόδευε την τελετή.

Μεγάλη νικήτρια των φετινών Θεατρικών Βραβείων Κοινού, αναδείχθηκε η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», η οποία είχε 4 πρωτιές - καλύτερης παράστασης, σκηνοθεσίας (Γιάννης Χουβαρδάς),   γυναικείου ρόλου (Μαρία Πρωτόπαππα),  φωτισμών (Λευτέρης Παυλόπουλος) - και συνολικά 6 βραβεία.

Την εκδήλωση,  σε  σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και κείμενα Θύμιου Νικολόπουλου, παρουσίασε ο ταλαντούχος ηθοποιός Πάνος Βλάχος, ο οποίος κέρδισε το χειροκρότημα και στο ρόλο ενός αποπροσανατολισμένου δημοσιογράφου, που  ανέλυε τα αποτελέσματα μιας άκρως σουρεαλιστικής δημοσκόπησης,  που σκοπό είχε να «ανατρέψει συθέμελα το θεατρικό σκηνικό της χώρας».

3ο βραβείο γυναικείου ρόλου και 2ο ενδυματολογίας

Το μίσος, η εκδίκηση και ο καταστροφικός έρωτας ανοίγουν έναν σκοτεινό κύκλο νοσηρών σχέσεων, φέρνοντας στο φως ένα ζοφερό παρελθόν, που στήνει ένα βρώμικο παιχνίδι. Εμπνευσμένο από τον μύθο της Ορέστειας, το έργο του Γιουτζήν Ο’Νηλ, «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», ένα από τα σημαντικότερα έργα του 20ού αιώνα, σε σκηνοθεσία - διαμόρφωση σκηνικού χώρου, Γιάννη Χουβαρδά, εκτός από τις 4 πρωτιές απέσπασε και το 3ο βραβείο γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη καθώς και το 2ο στην κατηγορία ενδυματολογίας, με την Ιωάννα Τσάμη.

Τέσσερα βραβεία για την «Γκόλφω»

Με φόντο την εξιδανικευμένη εικόνα της ελληνικής υπαίθρου του 1893, το επιτυχημένο δραματικό ειδύλλιο «Γκόλφω» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη, συγκίνησε το θεατρικό κοινό που του απένειμε το 2ο βραβείο σκηνοθεσίας στον Νίκο Καραθάνο, το 1ο βραβείο σκηνογραφίας στην Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, το 2ο βραβείο μουσικής στον Άγγελο Τριανταφύλλου καθώς και το 3ο βραβείο φωτισμών στον Λευτέρη Παυλόπουλο.

Η Κόρα Καρβούνη ερμηνεύει μοναδικά μιαν «άλλη» Ευρυδίκη που κατεβαίνει οικειοθελώς στον Άδη.

Βραβευμένη «Ευρυδίκη» 

Τέσσερα συνολικά βραβεία απέσπασε και το σύγχρονο έργο, «Ευρυδίκη», της Σάρα Ρουλ, το οποίο χάρη στον Δημήτρη Τάρλοου (3ο βραβείο σκηνοθεσίας), μεταμορφώθηκε σε «ένα μιούζικαλ στον Άδη», όπως είναι και ο υπότιτλος που έδωσε στο έργο ο σκηνοθέτης. Στην επιτυχία της παράστασης - η οποία συνεχίζεται στο Θέατρο Πορεία - συνδράμουν οι απόκοσμες φωτοσκιάσεις του Αλέκου Αναστασίου (2ο βραβείο φωτισμού), οι εξαίσιες μουσικές της 25άχρονης  Κατερίνας Πολέμη (1ο βραβείο μουσικής). Η Κόρα Καρβούνη ερμηνεύει μοναδικά μιαν «άλλη» Ευρυδίκη που κατεβαίνει οικειοθελώς στον Άδη, εγκαταλείποντας τον Ορφέα, για να βρει τον νεκρό πατέρα της (3ο βραβείο γυναικείας ερμηνείας, εξ ημισείας με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη).

Νοσταλγικό θέαμα με τέσσερις διακρίσεις

Το «Θα σε πάρω να φύγουμε», σε κείμενα του Άγγελου Πυριόχου και σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού, απέσπασε, επίσης, τέσσερις διακρίσεις.
Εκτός από ένα ρομαντικό, συγκινητικό και άκρως νοσταλγικό θέαμα, ήταν και ένα λαϊκό υπερθέαμα αναψυχής το οποίο απογείωσε με την ερμηνεία του ο ηθοποιός, τραγουδιστής και χορευτής, Αντώνης Λουδάρος, στο ρόλο της εκκεντρικής κυρίας «Επιθεώρησης» (2ο βραβείο ανδρικής ερμηνείας). Ο ηθοποιός παραλαμβάνοντας το βραβείο ανέφερε χιουμοριστικά πως «είναι ειρωνικό να παίρνω το συγκεκριμένο βραβείο ερμηνεύοντας γυναικείο ρόλο».  Εξακόσια κοστούμια φιλοτέχνησε η Εύα Νάθενα (1ο βραβείο ενδυματολογίας), καθένα σχεδιασμένο με γνώση, τέχνη και φαντασία, σε μια απαράμιλλη ενδυματολογική πρόταση. Ασπρόμαυρα στην αρχή, κιτρινισμένα στη συνέχεια, τα κοστούμια της παράστασης «δένουν» άψογα με τα εντυπωσιακά σκηνικά της (2ο βραβείο σκηνογραφίας).

Αναλυτικά τα βραβεία

Σκηνοθεσία

1o Βραβείο - Γιάννης Χουβαρδάς,   «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα»
2ο Βραβείο - Νίκος Καραθάνος, «Γκόλφω»
3ο Βραβείο - Δημήτρης Τάρλοου,  «Ευρυδίκη»

Ο Γιάννης Χουβαρδάς - άρρωστος με πυρετό - παραλαμβάνοντας το βραβείο τόνισε, μεταξύ άλλων: «ερμηνεύω το βραβείο ως άριστη συνεργασία όλων των συντελεστών». Ευχαρίστησε το κοινό που στήριξε το Εθνικό Θέατρο και αφιέρωσε το βραβείο στη σύζυγό του, την ηθοποιό Άλκηστη Πουλοπούλου.

Καλύτερη παράσταση

1o Βραβείο -  «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα»
2ο Βραβείο - «Η Αγία Ιωάννα των σφαγείων»
3ο Βραβείο - «Θα σε πάρω να φύγουμε»

Νεοελληνικό έργο

Κατερίνα Μαγγανά - «Έφη. Από το Ευτυχία»

Η ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Μαγγανά, ευχαρίστησε τον Ακύλλα Καραζήση για την σκηνοθεσία και τον Θανάση Ευθυμιάδη για την ερμηνεία στον θεατρικό μονόλογο που έγραψε.

Ανδρικός ρόλος

1o Βραβείο - Γιώργος Μιχαλακόπουλος, «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην»
2ο Βραβείο - Αντώνης Λουδάρος,  «Θα σε πάρω να φύγουμε»
3ο Βραβείο - Δημήτρης Πιατάς,  «La Nonna»

Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος συγκινημένος ανέφερε ότι πριν από 14 χρόνια ο  ίδιος ρόλος του είχε δώσει ξανά βραβείο ενώ διαπίστωσε πως όταν το θέατρο συσπειρώνεται δίνει ελπίδα. Έκλεισε τη σύντομη ομιλία του με την προτροπή: «μη μένουμε μόνοι μας, ας ακουμπήσει ο ένας τον άλλο...».

Γυναικείος ρόλος

1o Βραβείο - Μαρία Πρωτόπαππα,  «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα»
2ο Βραβείο - Στεφανία Γουλιώτη,  «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν»
3ο Βραβείο - (εξ ημισείας) Καρυοφυλλιά Καραμπέτη,  «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα»
και  Κόρα Καρβούνη,  «Ευρυδίκη»

Η Μαρία Πρωτόπαππα παραλαμβάνοντας το βραβείο της, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε τη μητέρα της η οποία με ένα μεγάλο καυγά την βοήθησε να έχει το κατάλληλο υλικό για την επιτυχημένη ερμηνεία του ρόλου, ενώ ευχαρίστησε επίσης και το κοινό λέγοντας: «χωρίς τους θεατές δεν υπάρχουμε και εμείς».

Ενδυματολόγοι

1o Βραβείο - Εύα Νάθενα, «Θα σε πάρω να φύγουμε»
2ο Βραβείο - Ιωάννα Τσάμη,  «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα»
3ο Βραβείο - Ντένη Βαχλιώτη,  «Chicago»

Η Εύα Νάθενα,  παραλαμβάνοντας το βραβείο,  ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες της και τον σύντροφό της, Κώστα.

Σκηνογράφοι

1o Βραβείο - Έλλη Παπαγεωργακοπούλου,  «Γκόλφω»
2ο Βραβείο - Εύα Νάθενα, «Θα σε πάρω να φύγουμε»
3ο Βραβείο - Γ. Γαβαλάς - Γ. Μουρίκης,  «Chicago»

Μουσικοί συνθέτες

1o Βραβείο - Κατερίνα Πολέμη,  «Ευρυδίκη»
2ο Βραβείο -  Άγγελος Τριανταφύλλου,  «Γκόλφω»
3ο Βραβείο - Σταύρος Γασπαράτος,  «Η Αγία Ιωάννα των σφαγείων»

Φωτιστές

1o Βραβείο - Λευτέρης Παυλόπουλος,  «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα»
2ο Βραβείο - Αλέκος Αναστασίου,  «Ευρυδίκη»
3ο Βραβείο - Λευτέρης Παυλόπουλος,  «Γκόλφω».


Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς