Πένθιμο παιχνίδι νοσηρών σχέσεων

«Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», παρουσιάζεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο.
Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2013 08:15
A- A A+

Το μίσος, η εκδίκηση και ο καταστροφικός έρωτας ανοίγουν έναν σκοτεινό κύκλο νοσηρών σχέσεων, φέρνοντας στο φως ένα ζοφερό παρελθόν, που στήνει ένα βρώμικο παιχνίδι. Εμπνευσμένο από τον μύθο της Ορέστειας, το έργο του Γιουτζήν Ο’Νηλ, «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», ένα από τα σημαντικότερα έργα του 20ού αιώνα, μετά την περσινή του επιτυχία, παρουσιάζεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο, από την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Σύγχρονες εκδοχές ενός αόρατου μηχανισμού

Στο έργο, που γράφτηκε το 1931, ο μεγάλος αμερικανός θεατρικός συγγραφέας επεξεργάζεται τον αρχαίο μύθο, δημιουργώντας μία σύγχρονη τριλογία, η οποία διερευνά τον αόρατο μηχανισμό, που ορίζει και συνθλίβει τη ζωή των ανθρώπων. Σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννη Χουβαρδά, η ιστορία των ηρώων του έργου διατηρεί ανοιχτή συνομιλία με το σήμερα, φέρνοντας τον θεατή αντιμέτωπο με το ερώτημα της δικής του εμπλοκής στον μηχανισμό αυτό.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στις ΗΠΑ, αμέσως μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, όταν ο στρατηγός Έζρα Μάννον επιστρέφει στο σπίτι του, στη Νέα Αγγλία, όπου υπάρχουν πολλές ανοιχτές πληγές από το σκοτεινό παρελθόν και τις νοσηρές σχέσεις της οικογένειας.  Η παθολογική αγάπη της γυναίκας του για τον γιο της, η προβληματική της συμβίωση με την κόρη της και η παρέμβαση ενός άλλου μοιραίου προσώπου στη ζωή τους πυροδοτούν το μίσος και την εκδίκηση.

PANOS KOKKINIAS
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές, σκηνοθεσία - διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Γιάννης Χουβαρδάς, δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Χουβαρδάς - Σάββας Κυριακίδης, κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Τριανταφύλλη. Παιζουν: Ακύλλας Καραζήσης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Πρωτόππαπα, Χρήστος Λούλης, Γιώργος Γάλλος, Αργύρης Πανταζάρας, Γιούλικα Σκαφιδά, Χρήστος Στέργιογλου, Χάρης Τσιτσάκης, Θέμις Μπαζάκα, Μάγια Λυμπεροπούλου, Γιώργος Κοτανίδης.

PANOS KOKKINIAS
Πληροφορίες
Εθνικό Θέατρο - Κεντρική Σκηνή, Αγίου Κωνσταντίνου 22 - 24, Αθήνα, τηλ:. 210 5288170 - 171. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 7 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου (σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με την «Γκόλφω»): 7, 8, 9, 16, 19, 20, 21, 26, 27, 28, 29 και 30/11: 20.00, 10 και 17/11 και 1/12: 19.00. Τιμές εισιτηρίων: 20, 15, 10 (φοιτητικό) ευρώ, κάθε Τρίτη και Πέμπτη: ενιαία τιμή: 13 ευρώ. Αγορά εισιτηρίων: ταμεία θεάτρου, τηλεφωνικά: 210 7234567, για συλλόγους: 210 3803430, ηλεκτρονικά: www.n-t.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς