Πρόταση μομφής: Πολιτικά κέρδη και ζημίες

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013 23:36
UPD:23:36
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Οι λαθεμένοι χειρισμοί της αντιπολίτευσης αποδυναμώνουν την ισχύ του ίδιου του πολίτη. Δεν είναι μόνο η χρονική στιγμή, μία παράμετρο την οποία θέτουν ορισμένοι, αλλά και η αιτία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

A- A A+

Η κυβέρνηση κέρδισε στο επίπεδο των εντυπώσεων, αλλά τα προβλήματα της καθημερινότητας παραμένουν, την ώρα που η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει θολή ως προς το σκεπτικό και τη στοχοθεσία της. Με αυτόν τον τρόπο, μιλώντας στο naftemporiki.gr, ο πολιτικός αναλυτής, διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος προβαίνει σε έναν απολογισμό της πρότασης μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση μετά την αστυνομική επέμβαση στο κατειλημμένο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

ΝΔ

«Από τη μία πλευρά, η ΝΔ κέρδισε αρκετά πράγματα σε επίπεδο πολιτικών εντυπώσεων στη Βουλή, διότι -ανεξάρτητα από το αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί- επέδειξε μία συνέπεια απέναντι στο Μνημόνιο και μία συμπαγή εικόνα ως κοινοβουλευτική ομάδα. Αυτό είναι θετικό για εκείνη, διότι έως και πριν από λίγες ημέρες ήταν σε εξέλιξη ένας έντονος διάλογος στο εσωτερικό της για το ζήτημα του φόρου των ακινήτων. Δεδομένου ότι παρείχαν στήριξη στο πλαίσιο της πρότασης μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της ΕΡΤ, πλέον οι βουλευτές της ΝΔ δεν είναι εύκολο να «απειλούν» στον ίδιο βαθμό την κυβέρνηση με αιχμή τον φόρο ακινήτων (ένα μέτρο το οποίο κατά τη γνώμη μου θα κατατεθεί στη Βουλή ολίγον διαφορετικός απ’ ό,τι αναμένεται, κατόπιν διαχείρισης του θέματος από την κυβέρνηση). Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, είναι αμφίβολο αν ο πολίτης θα «τσιμπήσει» από τις τελευταίες εξελίξεις στη Βουλή, διότι ο «πόνος» του παραμένει. Τα προβλήματα της καθημερινότητας δεν έφυγαν».

ΣΥΡΙΖΑ

«Όλες οι συζητήσεις, σε όλα τα τραπέζια, ακόμη και αυτές τις ώρες, εξακολουθούν να θέτουν το ερώτημα ποιο ήταν πραγματικά το κίνητρο που οδήγησε την αξιωματική αντιπολίτευση να εισέλθει σε αυτήν τη διαδικασία με την πρόταση μομφής. Το μεγαλύτερο «περιουσιακό στοιχείο» ενός πολίτη μιας χώρας, μπορεί να ακουστεί περίεργο αυτό που θα πω, δεν είναι η κυβέρνησή του αλλά η αντιπολίτευσή του. Διότι όσο καλύτερη είναι η αντιπολίτευση, τόσο αποτελεσματικότερη είναι η κυβέρνηση. Οι λαθεμένοι χειρισμοί της αντιπολίτευσης αποδυναμώνουν την ισχύ του ίδιου του πολίτη. Δεν είναι μόνο η χρονική στιγμή, μία παράμετρο την οποία θέτουν ορισμένοι, αλλά και η αιτία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Η ουσία της υπόθεσης με την ΕΡΤ «παίχτηκε» τον Ιούνιο, όχι σήμερα.  Αντιθέτως, θα έλεγε κανείς, ότι πλέον η κοινή γνώμη θα περίμενε να τελειώνουμε με αυτήν την υπόθεση (σ.σ. της κατάληψης στο Ραδιομέγαρο), ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο, της ολοκληρωμένης δημόσιας

EUROKINISSI

Ο πολιτικός αναλυτής, διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος προβαίνει σε έναν απολογισμό της πρότασης μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση μετά την αστυνομική επέμβαση στο κατειλημμένο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ (φωτογραφία αρχείου).

τηλεόρασης. Μπορεί να ήταν τα εσωκομματικά του ζητήματα. Μπορεί να ήταν μια προσπάθεια «να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα». Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει αποκτήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που έλυσε με τη συγκεκριμένη κίνηση».

ΠΑΣΟΚ

«Στο ΠΑΣΟΚ η αποχώρηση της βουλευτή κας Τζάκρη είναι μία σχετική απώλεια, για την οποία θα έπρεπε κανείς να είναι προετοιμασμένος (σ.σ. κρίνοντας από τις διαφοροποιήσεις της σε μια σειρά από θέματα). Εκεί όμως που εστιάζεται πλεόν η προσοχή είναι η πρόκληση του κ. Βενιζέλου προς τον κ. Τσίπρα για μονομαχία με αντικείμενο την υπόθεση των υποβρυχίων. Αυτή η εξέλιξη ανοίγει έναν διάλογο με αρκετούς κινδύνους και για τις δύο πλευρές, στο πλαίσιο μίας προσωπικής αναμέτρησης η οποία μπορεί να δημιουργήσει ρήγματα στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό. Υπό αυτήν την έννοια, οφείλει να παρατηρήσει κανείς με ενδιαφέρον το πολιτικό τρίγωνο ‘Βενιζέλος – Τσίπρας – ΝΔ’».

Το «παρών» της ΔΗΜΑΡ

«Η ΔΗΜΑΡ επέλεξε το "παρών", το οποίο είναι χαρακτηριστικό της γενικότερης στρογγυλεμένης στάσης της, με βάση τη λογική: «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ». Μετά την αποχώρησή της από την κυβέρνηση, έφτασε στο σημείο να καταγράφει ποσοστά της τάξης του 2%. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τη Χρυσή Αυγή φάνηκε να «ξαναμπαίνει» στη Βουλή. Αυτήν τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πώς θα αποτυπωθεί το «παρών» στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Θα πρέπει να το δούμε στην πράξη».

Η κυβερνητική συνοχή

«Αυτήν τη στιγμή, η κοινή γνώμη δεν έχει καταλάβει τι είναι αυτό που διαπραγματευόμαστε με τους πιστωτές επί της ουσίας. Ακούει διαρκώς περί των νέων μέτρων. Είτε ότι δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε και άρα πρέπει να ληφθούν, είτε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν διότι δεν απαιτούνται. Βλέπει λοιπόν ο πολίτης ένα μπαλάκι του τένις να πηγαίνει και να έρχεται ανάμεσα στα δύο τερέν και δεν μπορεί να κρίνει ποιος έχει δίκιο σε επίπεδο ουσίας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει στην κοινή γνώμη τι ακριβώς συμβαίνει. Θα εφαρμοστούν νέα μέτρα διότι είναι αναπόφευκτα με βάση τεχνικούς όρους; Θα δούμε σύντομα μία βόμβα να σκάει; Θα εκπλαγούμε αντιθέτως θετικά; Η κοινή γνώμη έχει ανάγκη να ενημερωθεί. Πάντως, σύμφωνα με τη δική μου οπτική, το γεγονός ότι, όπως φαίνεται, η τρόικα θα παραμείνει στη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, δείχνει ότι δεν είναι για κακό. Διαφορετικά, αν ήθελαν, οι πιστωτές θα «έκλειναν» την υπόθεση μέσα σε λίγες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται ως αδύναμος κρίκος για την κυβέρνηση. Η περιορισμένη απήχησή του στην ελληνική κοινωνία αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς και πιθανές πολιτικές καραμπόλες».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή