Φιλιππίνες: Απεργία πείνας για να επιτευχθεί κλιματική συμφωνία

«Ώρα να βάλουμε τέλος σε αυτήν την τρέλα»
Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013 19:48
REUTERS/KACPER PEMPEL

«Μπορούμε να διορθώσουμε τα πράγματα. Μπορούμε να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα. Εδώ και τώρα», είπε ο Σάνο (στα δεξιά) προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

A- A A+

Την απόφασή του να πραγματοποιήσει απεργία πείνας έως ότου «διαφανεί ένα ουσιώδες αποτέλεσμα» ανακοίνωσε ο αντιπρόσωπος των Φιλιππίνων στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα στη Βαρσοβία.

Λίγα 24ωρα αφότου η χώρα του επλήγη από τον τυφώνα Χαϊγιάν, ο οποίος προκάλεσε το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και τεράστιες καταστροφές, ο Γεμπ Σάνο απηύθυνε μια συγκινητική έκκληση για την επίτευξη συμφωνίας.

«Μπορούμε να διορθώσουμε τα πράγματα. Μπορούμε να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα. Εδώ και τώρα», είπε ο Σάνο προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Ο διπλωμάτης εκμυστηρεύτηκε ότι περιμένει διαρκώς νέα από συγγενείς του, οι οποίοι βρέθηκαν στο «μονοπάτι» του τυφώνα, αν και, όπως είπε, ο αδελφός του επέζησε της καταστροφής. «Εδώ και δύο ημέρες ανασύρει σορούς με τα δυο του χέρια.»

EURONEWS

«Σε ένδειξη αλληλεγγύης στους συμπατριώτες μου που δίνουν μάχη να βρουν τροφή, αρχίζω από αυτή τη στιγμή να νηστεύω εθελοντικά για το κλίμα. Αυτό σημαίνει ότι θα απέχω από την τροφή κατά τη διάρκεια της διάσκεψης και μέχρι να διαφανεί ένα ουσιώδες αποτέλεσμα», κατέληξε ο Σάνο πυροδοτώντας το παρατεταμένο χειροκρότημα των συνέδρων.

EURONEWS

Οι αντιπρόσωποι περισσότερων από 190 χωρών συναντώνται στην Πολωνία σε μια προσπάθεια να ανοίξουν το δρόμο για μια συμφωνία ανάσχεσης της ανόδου των θερμοκρασιών, στην οποία αποδίδονται συχνότερα και εντονότερα ακραία φαινόμενα όπως ο τυφώνας που σάρωσε τις Φιλιππίνες.

Στην περυσινή διάσκεψη, ο κυκλώνας Σάντι που έπληξε τις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρθηκε ως παράδειγμα των καταστροφών, τις οποίες θα μπορούσαν να βιώσουν πολλές χώρες εάν η διεθνής κοινότητα δεν περιορίσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Στον ολέθριο τυφώνα αναφέρθηκε στην εναρκτήρια ομιλία της και η εκτελεστική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τη Συνθήκη-Πλαίσιο κατά της Κλιματικής Αλλαγής Κριστιάνα Φιγκέρες, καλώντας τους συνέδρους να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες διαπραγματεύσεων.

Παρότι πολλοί από τους συνέδρους έδειξαν να συγκινούνται από την παθιασμένη ομιλία του επικεφαλής  της αντιπροσωπείας των Φιλιππίνων, ιδιαίτερα τα αναπτυγμένα κράτη αναμένεται να αντισταθούν σε μια συμφωνία που θα κατοχυρώνει νομικά την παροχή αποζημιώσεων για απώλειες και καταστροφές εξαιτίας φαινομένων, τα οποία σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή