Βαρσοβία: Διάσκεψη για το κλίμα στη σκιά του τυφώνα Χαϊγιάν

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013 10:51
REUTERS/PETER ANDREWS

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

A- A A+

Έχοντας «ρεαλιστικές» προσδοκίες, αντιπρόσωποι σχεδόν 200 χωρών συναντώνται στη Βαρσοβία με στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος για μια συμφωνία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής έως το 2015. Τις συνομιλίες επισκιάζει το φονικό πέρασμα του κυκλώνα Χαϊγάν από τις Φιλιππίνες καθώς και οι ανησυχίες ότι οι προσπάθειες ανάσχεσης της υπερθέρμανσης επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη.

EURONEWS

Έχοντας ρεαλιστικές προσδοκίες και κρατώντας μικρό καλάθι οι αντιπρόσωποι σχεδόν 200 χωρών συναντώνται στη Βαρσοβία.

Παρότι τα βασικά σημεία της συμφωνίας που αναμένεται να συζητηθούν μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες δεν θεωρούνται επαρκή για να βάλουν «φρένο» στην προβλεπόμενη άνοδο των θερμοκρασιών, πιστεύεται ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια αρχή για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο μέλλον.

EURONEWS (ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΆ)

Η διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ανοίγει τις πύλες της στην Βαρσοβία.

Υπενθυμίζεται ότι, το 2011 στη Νότιο Αφρική, υιοθετήθηκε η επονομαζόμενη Πλατφόρμα του Ντέρμπαν, σύμφωνα με την οποία μια νέα διεθνής συμφωνία θα πρέπει να έχει επιτευχθεί έως το 2015 προκειμένου να εφαρμοστεί έως το 2020. Ορισμένοι εκφράζουν ανησυχία ότι τις συζητήσεις θα μπορούσε να εκτροχιάσει η επιμονή της Ρωσίας για αναθεώρηση των κανονισμών που διέπουν τις ψηφοφορίες.

EURONEWS (ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΆ)

Παγκόσμια είναι η κινητοποίηση για την ανακούφιση των πληγέντων που άφησε στο φονικό πέρασμα του ο τυφώνας Χαϊγιάν από τις Φιλιππίνες.

«Αρχίζει να επικρατεί κάποιου είδους σύγκλιση σχετικά με το χαρακτήρα μιας νέας συμφωνίας», δήλωσε στο BBC ο Έλιοτ Ντίριντζερ από το Κέντρο Ενεργειακών και Κλιματικών Λύσεων, ο οποίος συμμετέχει εδώ και πολλά χρόνια στις διεθνείς διαπραγματεύσεις. «Αυτό αντικατοπτρίζει μια κλιμακούμενη αίσθηση ρεαλισμού μεταξύ των εμπλεκομένων σχετικά με το τι μπορεί να επιτευχθεί από αυτή τη διαδικασία.»

REUTERS/KACPER PEMPEL

Ο χώρος όπου διεξάγεται η διάσκεψη.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα κράτη προσανατολίζονται σε μια πιο χαλαρή συμφωνία, που προβλέπει τον καθορισμό εθνικών στόχων, αλλά υπό διεθνή επίβλεψη. Για ακόμη μία φορά, οι αναπρυσσόμενες χώρες ζητούν τη θέσπιση ενός μηχανισμού αποζημιώσεων σε περίπτωση καταστροφών από την κλιματική αλλαγή, ενώ οι αναπτυγμένες δηλώνουν μεν πρόθυμες να παράσχουν βοήθεια, αλλά χωρίς να δεσμεύονται από κάποιο νομικό πλαίσιο.

Οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος προειδοποιούν ότι περαιτέρω καθυστερήσεις ενισχύουν τον κίνδυνο αύξησης ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών, όπως πλημμυρών, κυμάτων ξηρασίας καθώς και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Θεωρούν ότι ο τυφώνας Χαϊγιάν που έπληξε τις Φιλιππίνες στοιχίζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους συνιστά υπενθύμιση των κινδύνων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

REUTERS/STRINGER/PHILIPPINES

Τις συνομιλίες επισκιάζει το φονικό πέρασμα του κυκλώνα Χαϊγάν από τις Φιλιππίνες.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Μέσα στις επόμενες δεκαετίες αναμένεται αύξηση μεγαλύτερη των 2 βαθμών, παρά την πρόσφατη επιβράδυνση των ρυθμών ανόδου. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Διεθνής Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή εκτίμησε ότι ο άνθρωπος είναι κατά πάσα πιθανότητα (σε ποσοστό 95%) υπεύθυνος για την άνοδο των θερμοκρασιών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή