«Ανοιχτή πρόβα» με στίχους του Κ. Π. Καβάφη

Στο Skrow Theater
Σάββατο, 09 Νοεμβρίου 2013 09:00
A- A A+

Με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση (29 Απριλίου 1863) και 80 χρόνων από τον θάνατο του Κ. Π. Καβάφη (29 Απριλίου 1933), η μουσική θεατρική παράσταση «Ανοιχτή πρόβα Καβάφης», που βασίζεται στην ποίησή του και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από κοινό και κριτικούς, επιστρέφει στο Skrow Theater, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 7 το απόγευμα, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. 

Αγωγός επικοινωνίας με τη σκέψη του ποιητή

Σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Άννας Βυθούλκα και του Ορφέα Ζαφειρόπουλου, η παράσταση είναι ένας διαρκής αυτοσχεδιασμός. Είναι συνθέσεις ήχων και λέξεων, που γεννώνται από την άνευ όρων παράδοση των ερμηνευτών στον καβαφικό λόγο. Εστιάζει στη διανόηση του ποιητή, στη διαχρονικότητα και το μεγαλείο της ποίησής του. Θέλει ο λόγος του να καρφωθεί και να ριζώσει στις ψυχές των θεατών - ακροατών στην πληρέστερή του διάσταση. Επιχειρεί να γίνει αγωγός επικοινωνίας με την - ιδιαίτερη και εξαιρετικά ωφέλιμη για την κατανόηση της ύπαρξής μας - σκέψη του ποιητή.

Ταυτόχρονα, προσπαθεί να αφουγκραστεί την ατμόσφαιρα που αναδύει το έργο του. Την υγρασία, την ομίχλη και το φως. Το βάσανο, την ελπίδα και την καρτερικότητα. Το βάθος της σκέψης και την αρχαία καταγωγή του λόγου του. Τονίζεται ακόμα το χιούμορ και η ειρωνεία, που είναι διάχυτη στο έργο του, με την ανάδειξη κειμένων που είναι λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό. Δίδονται, ακόμη, βιογραφικά στοιχεία του ποιητή ενταγμένα στη δράση και φωτίζονται πτυχές της προσωπικότητάς του, που βοηθούν στην πληρέστερη κατανόηση του καβαφικού τοπίου.

Ο Κ. Π. Καβάφης.

Όλα αυτά δραματοποιούνται, με σκοπό να δοθεί μια σύγχρονη, τωρινή και απολύτως αντιληπτή στο κοινό απόδοση της ιδιαίτερης γλώσσας του ποιητή. Η λιτότητα, τόσο στα εκφραστικά μέσα των ερμηνευτών, όσο και στον σκηνικό χώρο, είναι χαρακτηριστικό της σκηνοθετικής προσέγγισης. Σκοπός είναι να πρωταγωνιστήσει ο λόγος του ποιητή. Οι ερμηνευτές χρησιμοποιούνται ως μέσο προώθησης και επικοινωνίας του λόγου του. Η χρήση των σκηνοθετικών εργαλείων γίνεται με οικονομία και μέτρο.              

Αντίθετα, η «βουτιά» στα λόγια και τις μελωδίες γίνεται με ειλικρίνεια, πάθος και κατάθεση ψυχής. Έτσι, η παράσταση αλληλεπιδρά στους ερμηνευτές και δημιουργεί ένα συνεχές απρόβλεπτο, με στόχο πάντα τη βαθύτερη επικοινωνία με την ποίηση του Καβάφη, αλλά και την μετάδοσή της με τον πληρέστερο,  ουσιαστικότερο και πιο αντιληπτό τρόπο.  

Ταυτότητα παράστασης
Σύλληψη - σκηνοθεσία: Άννα Βυθούλκα - Ορφέας Ζαφειρόπουλος, μουσική: Λευτέρης Γιαννάκος, video - art: Νίκος Αδαμάκης. Ερμηνεύουν: Άννα Βυθούλκα, Λευτέρης Γιαννάκος, Ορφέας Ζαφειρόπουλος.

Πληροφορίες
Skrow Theater: Αρχελάου 5 - Παγκράτι (στάση Μετρό: Ευαγγελισμός), τηλ. κρατήσεων: 210 7235842. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 12 ευρώ, φοιτητές - άνεργοι - κάτω των 30: 8 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς