Πρόταση δυσπιστίας και στο βάθος τρόικα

Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2013 19:19
UPD:20:46
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στην παρούσα χρονική συγκυρία το Μαξίμου συστήνει «ψυχραιμία», δηλώνει ότι έχει θέσει τις δικές του κόκκινες γραμμές και διαμηνύει ότι πρόθεσή του είναι να υπάρξη σύντομα μία συμφωνία ώστε το όλο θέμα «να μη σέρνετε επί μακρόν» προκαλώντας εκνευρισμό και πολιτική αναταραχή.

A- A A+

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες αναβάλλεται το προγραμματισμένο για αύριο Παρασκευή κρίσιμο ραντεβού του Γ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της τρόικας, ενώ τίθεται εν αμφιβόλω και η παραμονή στη χώρα μας του υψηλόβαθμου κλιμακίου της τρόικας τουλάχιστον έως την Κυριακή, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες στη Βουλή.    

Σε κρίσιμη φάση οι διαπραγματεύσεις

Στο περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα εισέρχονταν στην πιο κρίσιμη φάση, με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τριμερή Πόλ Τόμσεν να φέρεται να κάνει σκληρές δηλώσεις για την άρνηση της κυβέρνησης να λάβει νέα μέτρα και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη να χαρακτηρίζει τον κ. Τόμσεν «ανεπιθύμητο».

Στην παρούσα χρονική συγκυρία το Μαξίμου συστήνει «ψυχραιμία», δηλώνει ότι έχει θέσει τις δικές του κόκκινες γραμμές και διαμηνύει ότι πρόθεσή του είναι να υπάρξη σύντομα μία συμφωνία ώστε το όλο θέμα «να μη σέρνετε επί μακρόν» προκαλώντας εκνευρισμό και πολιτική αναταραχή.

Ένα ακόμη μήνυμα το οποίο εκπέμπει είναι ότι πολύ λίγα από όσα ακούγονται και γράφονται για την πορεία των διαπραγματεύσεων απηχούν την αλήθεια.

«Ούτε αδιέξοδα υπάρχουν, ούτε ναυάγια», λέει συνεργάτης του Πρωθυπουργού, «υπάρχουν μόνο επεισόδια σε έναν μακρύ κύκλο διαπραγματεύσεων όπου οι δύο πλευρές τοποθετούνται με βάση τους στόχους τους και τη χρονική συγκυρία».

Αντικρουόμενες εισηγήσεις για την τρόικα δέχεται το Μαξίμου

Ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις ακόμη και για «ελεγχόμενη πολιτική σύγκρουση με την τρόικα». Το σκεπτικό όσων εισηγούνται τη σκληρή γραμμή έναντι των εκπροσώπων των δανειστών μας είναι ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μεταξύ των προτάσεων της κυβέρνησης και των απαιτήσεων της τρόικας υπάρχει χάσμα το οποίο πολύ δύσκολα θα γεφυρωθεί.

Ακόμη και να βρεθεί ένα «modus vivendi», λένε τα στελέχη αυτά,. η απόσταση από τις προθέσεις της κυβέρνησης, έτσι όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην προγραμματική συμφωνία της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, θα είναι μεγάλη. Και με τον κ. Στουρνάρα να γίνεται αποδέκτης επιστολών από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είτε για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, είτε για το επίδομα θέρμανσης, ο κίνδυνος κοινοβουλευτικού «ατυχήματος» δεν μπορεί να αποκλειστεί.  

Στον αντίποδα, υπάρχουν στελέχη εντός της ΝΔ τα οποία επισημαίνουν τον κίνδυνο να χαθεί κάθε σημείο επικοινωνίας με τους εταίρους και δανειστές μας και να απαξιωθεί πλήρως το πολιτικό προσωπικό της χώρας στο εξωτερικό.

Τα εν λόγω στελέχη διαπιστώνουν καθυστερήσεις σε μία σειρά από υπεσχημένα και αναρωτιούνται χαρακτηριστικά γιατί θα έπρεπε να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και να βρισκόμαστε τώρα, την ύστατη ώρα, μπροστά σε αδιέξοδο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή