Πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση κατέθεσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επικαλούμενος το άρθρο142. Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή από την κυβέρνηση και η συζήτηση ξεκινά την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής.
Σε μια έντονα επικριτική ομιλία του προς την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση και με αφορμή σήμερα την επέμβαση των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας αιτιολόγησε την απόφασή του αυτή λέγοντας πως πρέπει να σταματήσει τώρα η «συρρίκνωση» και η «απαξίωση» της δημοκρατίας.
Επικαλέσθηκε την πλειοψηφία όπως είπε του λαού, εκτιμώντας ότι ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του προκειμένου να σταματήσει η καταστροφική πορεία του τόπου και να επιτευχθεί ένα καλύτερο αύριο.
«Πλήρης υποταγή στην τρόικα»
Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του κατηγόρησε την κυβέρνηση για πλήρη υποταγή στην τρόικα.
«Έχουν περάσει 15 μήνες μετά την ετυμηγορία του λαού που έδωσε εντολή επαναδιαπραγμάτευσης και είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση Σαμαρά απέτυχε να αξιοποιήσει την λαϊκή εντολή και να επαναδιαπραγματευθεί, να χαράξει στρατηγική εξόδου προκειμένου να συγκρατήσει την οικονομική κατάρρευση, να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση εκατομμυρίων συμπολιτών μας» τόνισε.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέχισε την κριτική του προς την κυβέρνηση καταγγέλλοντάς τη πως επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο της πλήρους επιταγής στις επιθυμίες και τις επιδιώξεις της τρόικας.
«Ακόμη και όταν οι εταίροι παραδέχθηκαν την λάθος συνταγή, η κυβέρνηση έλεγε για success story» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ακόμη και όταν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ είπαν για διαγραφή χρέους, η κυβέρνηση σιώπησε. Ακόμη και όταν το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε εξεταστική, η κυβέρνηση συγκάλυπτε την αποτυχία των επιλογών της.
«Σ’ αυτές τις επιλογές δεν έχετε κανένα λαϊκό έρεισμα, καμία λαϊκή νομιμοποίηση. Μόνος σας σύμμαχος είναι μία μικρή ολιγαρχία προνομιούχων και ευνοημένων διαπλεκόμενων επιχειρηματιών» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας συνεχίζοντας τη δριμεία κριτική του και απευθυνόμενος προς τους πολιτικούς του αντιπάλους τους χαρακτήρισε επικίνδυνους για τον τόπο, την κοινωνία και τη δημοκρατία.
«Μετά την ΕΡΤ θα μπείτε νύχτα στα σπίτια των πολιτών»
Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης και για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ.
«Πριν από 5 μήνες αποφασίσατε πραξικοπηματικά και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) να βάλετε λουκέτο στην ΕΡΤ. Επί μήνες αρνηθήκατε να συμμορφωθείτε με την απόφαση του ΣτΕ και επιμένετε να παρανομείτε και να γράφετε το Σύνταγμα στα παλαιότερα των υποδημάτων σας» ανέφερε.
Σχολίασε δε, την απόφαση στη Βουλή την Τρίτη όπου με κυβερνητική πλειοψηφία, όπως είπε, η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει δωρεά την ψηφιακή εκπομπή. Και δύο μέρες μετά ολοκληρώνοντας πλήρως την θεσμική εκτροπή, εισέβαλαν αστυνομικές δυνάμεις στην ΕΡΤ.
«Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Σαμαρά ετοιμάζεται να μπήξει το μαχαίρι στην πληγή, να φορολογήσει τις στάνες και τις αγροικίες, χαρίζετε για χάρη της διαπλοκής (….) φιμώνετε την ΕΡΤ» είπε και τόνισε πως οι αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν νύχτα στο Ραδιομέγαρο όπως νύχτα θα μπουν και στα σπίτια των πολιτών που χρωστούν για να τους τα πάρουν.
«Αυτή την μέγιστη θεσμική εκτροπή δεν δικαιούμαστε να την ανεχτούμε. Δεν το δικαιούμαστε. Η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο εμάς. Η ευθύνη είναι βαριά και ιστορική. Ας την αναλάβει ο καθένας καθ’ όπως του αναλογεί» είπε.
Κ. Μητσοτάκης: Πρόκειται για ευκαιρία
Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο παριστάμενος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «δώσατε μία πολύ μεγάλη ευκαιρία στην κυβέρνηση να αποδείξει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ισχυρή και αρραγής».
Τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
'Αρθρo 142: Πρόταση δυσπιστίας
1. H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
2. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.
3. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
4. Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
5. H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
6. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.
7. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.