«Οι εχθροί της Βρετανίας τρίβουν τα χέρια τους με τις αποκαλύψεις Σνόουντεν»

Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2013 18:21
UPD:21:21
REUTERS/REUTERS TV

O επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου για το Εξωτερικό, MI6, Τζον Σόερς, μιλώντας σε επιτροπή της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων.

A- A A+

Οι εχθροί της Μεγάλης Βρετανίας τρίβουν τα χέρια τους με τις αποκαλύψεις του πρώην συνεργάτη των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν, τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών την Πέμπτη.

«Οι διαρροές του Σνόουντεν έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα επιβλαβείς, έθεσαν συγκεκριμένες επιχειρήσεις μας σε κίνδυνο. Είναι ξεκάθαρο ότι οι αντίπαλοί μας τρίβουν τα χέρια τους με χαρά, η δε Αλ Κάιντα πραγματικά το απολαμβάνει», σημείωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου για το Εξωτερικό, MI6, Τζον Σόερς, μιλώντας σε επιτροπή της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων.

Επί μιάμιση ώρα, οι επικεφαλής της ΜΙ5, της ΜΙ6 και της GCHQ υπεραπίστηκαν τις ενέργειές τους απέναντι στις απειλές που δέχεται η ασφάλεια της χώρας.

Ο επικεφαλής της GCHQ, Ίαν Λόμπαν εξήγησε ότι οι υπηρεσίες υποκλέπτουν σχεδόν καθημερινά συνομιλίες μεταξύ τρομοκρατών από τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και αλλού. Ωστόσο, διέψευσε ότι γίνονταν παρακολουθήσεις σε μεγάλη κλίμακα σε βάρος βρετανών πολιτών.

Ο Άντριου Πάρκερ, γενικός διευθυντής της MI5, απέρριψε επίσης την ιδέα ότι οι υπηρεσίες «μπορεί να υπονομεύουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, την ελευθερία και τη δημοκρατία».

EURONEWS

Ο Πάρκερ επισήμανε ότι o «τρομοκρατικός τουρισμός», δηλαδή το φαινόμενο των Βρετανών που φεύγουν σε άλλες χώρες για να εκπαιδευτούν και επιστρέφουν στη Βρετανία για να σχεδιάσουν επιθέσεις, παρουσιάζει ανησυχητική κλιμάκωση, κυρίως λόγω του πολέμου στη Συρία. Σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις, μερικές εκατοντάδες άνθρωποι που ζούσαν στη Βρετανία έχουν πάει στη Συρία για να πολεμήσουν.

Ο επικεφαλής της MI6, από πλευράς του, διέψευσε ότι οι βρετανοί πράκτορες χρησιμοποιούν βασανιστήρια για να αποσπάσουν πληροφορίες.

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή