Apple: Αναφορά περί κυβερνητικών αιτημάτων για στοιχεία πελατών

Πρόκειται για την πρώτη αναφορά τέτοιου είδους από την εταιρεία
Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2013 11:22
UPD:11:22
REUTERS/DAVID GRAY
A- A A+

Λεπτομέρειες σχετικά με τα αιτήματα για αποκάλυψη στοιχείων πελατών της που έχει δεχτεί από κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο δημοσιοποίησε η Apple.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία υπέβαλε μεταξύ 1.000 και 2.000 αιτημάτων μέσα σε έξι μήνες (από την αρχή του έτους ως τις 30 Ιουνίου).

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα εν λόγω αιτήματα αφορούσαν σε 2.000 με 3.000 λογαριασμούς. Όπως επισημαίνεται, δόθηκαν στοιχεία για «από 0 έως 1.000» λογαριασμούς. Οι πιο κοινές περιπτώσεις είχαν να κάνουν με ληστείες, κλοπές και άλλες εγκληματικές ενέργειες, ή αιτήματα στο πλαίσιο αναζήτησης εξαφανισμένων ατόμων».

Όπως αναφέρει η Apple, στις περισσότερες περιπτώσεις των συγκεκριμένων αιτημάτων (account information requests) η «απάντηση» αφορά στην αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με τον λογαριασμό κάποιου χρήστη στο iTunes ή το iCloud (όνομα, διεύθυνση). Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της εταιρείας, σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις ζητείται η αποκάλυψη αποθηκευμένων φωτογραφιών ή email, αιτήματα που εξετάζονται λεπτομερώς και ικανοποιούνται «υπό πολύ περιορισμένες συνθήκες».

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Μ. Βρετανία, με 127 αιτήματα που αφορούσαν σε 141 λογαριασμούς. Στην πρώτη πεντάδα είναι επίσης η Ισπανία (102 αιτήματα), η Γερμανία (93) και η Αυστραλία (74). Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα βρισκόταν αρκετά χαμηλά, με έξι αιτήματα για ισάριθμους λογαριασμούς. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η Apple, από τη στιγμή που η συλλογή πληροφοριών δεν αποτελεί αντικείμενό της, η πλειονότητα των αιτημάτων που δέχεται από αστυνομίες έχουν να κάνουν με περιπτώσεις χαμένων ή κλεμμένων συσκευών, οι οποίες εντάσσονται σε ξεχωριστή κατηγορία (device requests) και δεν σχετίζονται ποτέ με θέματα εθνικής ασφάλειας. Η εταιρεία δέχτηκε 3.500 τέτοιου είδους αιτήματα στο εξάμηνο στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της εν λόγω έκθεσης, η Apple αναφέρθηκε και στους υφιστάμενους περιορισμούς πάνω στη δημοσιοποίηση στοιχείων γύρω από τα εν λόγω αιτήματα, βάσει των οποίων είναι δυνατή η δημοσιοποίηση αριθμών μόνο σε «μεγάλο εύρος» (έκτασης της τάξης των 1.000), επισημαίνοντας ότι είναι κάθετα αντίθετη σε αυτούς.

«Παρά τις προσπάθειές μας στο αντικείμενο, δεν έχουμε ακόμα κάποια συμφωνία που να θεωρούμε ότι καλύπτει το δικαίωμα των πελατών μας όσον αφορά στη γνώση περί της συχνότητας και των συνθηκών υπό τις οποίες αποκαλύπτουμε δεδομένα σε υπηρεσίες επιβολής νόμου» αναφέρεται σχετικά.

Πρόκειται για την πρώτη αναφορά τέτοιου είδους που δημοσιεύσει η Apple, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της την Τρίτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιό της η εταιρεία έκανε και έμμεση επίθεση/ αναφορά στους ανταγωνιστές της, αναφέροντας ότι το επιχειρηματικό της μοντέλο «δεν βασίζεται στη συλλογή προσωπικών δεδομένων».  

Προτεινόμενα για εσάς