Λαβρόφ: Το Ιράν πρέπει να προσκληθεί στη «Γενεύη 2»

Κριτική της Ρωσίας προς τη συριακή αντιπολίτευση για τους όρους που θέτει
Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2013 13:30
UPD:13:49
EPA/MAXIM SHIPENKOV

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

A- A A+

Το Ιράν πρέπει να προσκληθεί στην διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη «Γενεύη 2», ώστε να εξευρεθεί μια πολιτική λύση στην σύρραξη στη Συρία, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Όλοι όσοι έχουν την δυνατότητα να επηρεάσουν την κατάσταση ασφαλώς και πρέπει να προσκληθούν στη σύνοδο. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται όλες οι γειτονικές χώρες της Συρίας, περιλαμβανομένων σχεδόν όλων των χωρών του Κόλπου, όχι μόνο των αραβικών χωρών, αλλά επίσης και του Ιράν», είπε ο Λαβρόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Κατόπιν οι Σύροι θα συνομιλήσουν «απευθείας μεταξύ τους με την διαμεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου Λάχνταρ Μπραχίμι», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέκρινε τον επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, Άχμαντ Τζάρμπα, ιδίως για την απαίτησή του να οριστεί σαφές χρονοδιάγραμμα εγκατάλειψης της συριακής προεδρίας από τον Μπασάρ Αλ Άσαντ, τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να τίθενται προαπαιτούμενα για την διεξαγωγή της συνόδου.

Το Ιράν διατηρεί στενές σχέσεις με το καθεστώς του σύρου προέδρου και έχει κατηγορηθεί ότι εξοπλίζει τις μονάδες της λιβανικής ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ οι οποίες μάχονται στο πλευρό των συριακών ένοπλων δυνάμεων.

Εναντίον της ιρανικής συμμετοχής στη σύνοδο έχουν ταχθεί επανειλημμένα αραβικές και δυτικές κυβερνήσεις.

Δύο υφυπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας πρόκειται να έχουν συνάντηση με αμερικανούς διπλωμάτες και τον κοινό ειδικό απεσταλμένο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, Λ. Μπραχίμι, εντός της ημέρας στη Γενεύη, προκειμένου να συζητήσουν για τις προσπάθειες να διεξαχθεί η διεθνής διάσκεψη για τη Συρία.

Η διεξαγωγή της τελευταίας καθυστερεί εδώ και μήνες.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία είχαν προτείνει τη σύγκλησή της ήδη από τον Μάιο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή