Νέο σπίτι για ορφανό πολικό αρκουδάκι

Τρίτη, 02 Απριλίου 2013 10:13
UPD:10:13

Ο Τζέιμς Τάζρουκ δήλωσε εκ των υστέρων ότι οι τύψεις τον ώθησαν να πάρει το αρκουδάκι.

A- A A+

Ένας ιθαγενής κυνηγός από τη βόρεια Αλάσκα κυνηγούσε ταράνδους κοντά στις ακτές της θάλασσας Τσούκτσι, όταν ξαφνικά είδε μια μεγάλη αρκούδα σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων. Αμέσως έστρεψε το τουφέκι του προς το μέρος της και την πυροβόλησε θανάσιμα (κάτι που επιτρέπεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία, καθώς οι ιθαγενείς επιβιώνουν από το κυνήγι).

Όταν, όμως, η αρκούδα έπεσε προς τα πίσω αφήνοντας την τελευταία της πνοή, ο κυνηγός διαπίστωσε ότι επρόκειτο για μητέρα-τροφό και πως το μικρό της πιθανότατα βρισκόταν κάπου κοντά. Ακολουθώντας τα ίχνη της, βρέθηκε στη φωλιά της αρκούδας, όπου και βρήκε το μικρό της.

Ο Τζέιμς Τάζρουκ δήλωσε εκ των υστέρων ότι οι τύψεις τον ώθησαν να πάρει το αρκουδάκι, που δεν ήταν πάνω από τριών μηνών και να το μεταφέρει πίσω στην κοινότητά του μέσα σε ένα αυτοσχέδιο μάρσιπο που έφτιαξε επί τόπου.

Ο κυνηγός το ονόμασε «Κάλι», όπως λέγεται στη γλώσσα των ιθαγενών η περιοχή, όπου εντοπίστηκε. Την επόμενη κιόλας μέρα, το ζωάκι μεταφέρθηκε στο Ζωολογικό Κήπο της Αλάσκα. Θα μείνει προσωρινά εκεί, προτού μετακινηθεί στο Μπάφαλο, όπου φιλοξενείται ακόμη ένα πολικό αρκουδάκι τεσσάρων μηνών. Οι κτηνίατροι πιστεύουν ότι, δεδομένης της εξέλιξης, αυτή είναι η καλύτερη λύση και για τα δύο ζώα, προκειμένου να μην εξοικειωθούν με τους φύλακές τους.

«Στο Ζωολογικό Κήπο του Μπάφαλο, και τα δύο μικρά θα επωφεληθούν από την αλληλεπίδρασή τους, σε αυτή τη σημαντική περίοδο της ανάπτυξής τους», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ο συντονιστής του αμερικανικού προγράμματος επιβίωσης πολικών αρκούδων Ράντι Μάγερσον. «Η κοινή ανατροφή ζώων προτιμάται συνήθως σε σχέση με την ανατροφή τους από ανθρώπους, όταν αυτό είναι εφικτό.»

Τελικός προορισμός – και για τα δύο ζώα – θα είναι πιθανότατα ο Ζωολογικός Κήπος του Σεν Λούι, όπου έως το 2015 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ένας από τους πιο εξελιγμένους χώρους για πολικές αρκούδες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή