ΗΠΑ: Φιλόδοξο σχέδιο δράσης για το κλίμα με έμφαση στις ΑΠΕ

Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013 11:43
UPD:11:43
REUTERS/LARRY DOWNING

«Αρνούμαι να καταδικάσω τη γενιά σας και τις επόμενες γενιές να ζουν σε έναν πλανήτη που δεν μπορεί πια να διορθωθεί», είπε ο αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος σε φοιτητές του πανεπιστημίου του Τζόρτζταουν.

A- A A+

Το πολυαναμενόμενο πακέτο μέτρων με στόχο την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών από τις πιθανές συνέπειές της ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται περιορισμοί στην παραγωγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, επέκταση των έργων ΑΠΕ σε δημόσιες εκτάσεις, ενίσχυση των αντιπλημμυρικών έργων, αυστηροποίηση των προδιαγραφών αποδοτικότητας και πιο ενεργός ρόλος των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μιας διεθνούς συμφωνίας.

Με την επέκταση αιολικών και ηλιακών εγκαταστάσεων, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση ευελπιστεί να καλύπτει τις ανάγκες 6 εκατομμυρίων νοικοκυριών έως τα τέλη της δεκατίας, διπλασιάζοντας ουσιαστικά την ισχύ των έργων που λειτουργούν σήμερα σε δημόσιες εκτάσεις.

YOUTUBE/WHITEHOUSE

Βασικό στοιχείο του σχεδίου, ωστόσο, είναι η εισαγωγή ελέγχων στα νέα και υπάρχοντα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, τα οποία παράγουν σήμερα το 40% των αμερικανικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και το εν τρίτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Άγνωστο πάντως παραμένει πόσο αυστηροί θα είναι οι νέοι κανονισμοί, υπό το βάρος πιέσεων και από τους κυβερνήτες επτά πολιτειών που, φοβούμενοι ότι το σχέδιο οδηγήσει στο κλείσιμο εργοστασίων, απευθύνουν έκκληση να μην υλοποιηθεί.

«Αρνούμαι να καταδικάσω τη γενιά σας και τις επόμενες γενιές να ζουν σε έναν πλανήτη που δεν μπορεί πια να διορθωθεί», είπε ο αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος σε φοιτητές του πανεπιστημίου του Τζόρτζταουν. Πρόσθεσε ότι το θέμα θα εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιότητά του κατά τη δεύτερη θητεία του, παρά την αντίσταση των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι ελέγχουν το Κογκρέσο.

REUTERS

Πριν ακόμη απευθύνει την ομιλία του, οι Ρεπουμπλικανοί στο σώμα καταδίκαζαν τα μέτρα – την πρώτη πλήρη αμερικανική στρατηγική για την κλιματική αλλαγή – υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσουν στην απώλεια θέσεων απασχόλησης και θα απειλήσουν την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ. «Αυτά λένε κάθε φορά – και κάθε φορά αποδεικνύονται λάθος», δήλωσε σχετικά ο Ομπάμα.

Επιπλέον, σχολίασε με καυστικό τρόπο όσους αρνούνται ότι ο άνθρωπος συμβάλλει στην άνοδο των θερμοκρασιών στον πλανήτη, σημειώνοντας ότι «δεν έχει πολλή υπομονή» απέναντι σε όσους δεν αναγνωρίζουν το πρόβλημα. «Δεν έχουμε χρόνο για ανθρώπους που πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη», είπε χαριτολογώντας.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η αντίδραση της επιτρόπου για την Κλιματική Δράση Κόνι Χέντεγκαρντ στην ομιλία του Μπ. Ομπάμα

Ο πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αλ Γκορ, ο οποίος έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές του στο μέτωπο κατά της κλιματικής αλλαγής, χαιρέτισε την ομιλία του Ομπάμα ως «την καλύτερη πάνω στο κλίμα» από κάθε άλλο πρόεδρο. «Αυτές οι ενέργειες – εάν ακολουθήσει μια επιδέξια και λεπτομερής εκτέλεση του σχεδίου – έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν ριζικά την πορεία της ανάπτυξης ενεργειακών υποδομών στη χώρα και να βοηθήσουν στην προώθηση ενός βιώσιμου μέλλοντος», δήλωσε ο Γκορ. «Σε διεθνές επίπεδο, θα ενισχύσουν την αξιοπιστία και την ηθική αρχή των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες.»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή