Σε θέση μάχης κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ εν όψει τρόικας

Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2013 10:07
UPD:10:14
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Ματίας Μορς, Κλάους Μαζούχ και Πολ Τόμσεν θα ελέγξουν σήμερα την πορεία του οικονομικού προγράμματος (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Σε θέσης μάχης αναμένεται να βρεθούν από σήμερα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή την έλευση της τρόικας στην Αθήνα.

Το βράδυ ο Πρωθυπουργός, λίγο πριν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόικας αρχίσουν το νέο γύρο διαπραγματεύσεων, θα μιλήσει στο «Mega» στέλνοντας για μία ακόμη φορά το μήνυμα ότι βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος του ανηφορικού δρόμου και πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει με μια λάθος κίνηση «να τιναχτούν στον αέρα οι θυσίες των πολιτών». Η χρονική στιγμή που επέλεξε ο κ. Σαμαράς να κάνει την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση δεν είναι διόλου τυχαία, λέει στέλεχος του Μαξίμου.  

Παράλληλα εντός της εβδομάδας ο Πρωθυπουργός αναμένεται να δει τα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας σε μία εμφανή προσπάθεια να μετριάσει τις αντιδράσεις για τον νέο ΦΑΠ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί  σήμερα στις 13.30 με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, και αμέσως μετά θα προβούν σε δηλώσεις προς τον Τύπο.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στο Όστιν των ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει ως ομιλητής σε διήμερο συνέδριο που διοργανώνεται από το LBJ School of Public Affairs του Πανεπιστημίου του Τέξας με θέμα: «Μπορεί να διασωθεί η Ευρωζώνη;».

Μάλιστα το σημερινό θέμα της ομιλίας του κ. Τσίπρα θα έχει τίτλο: «Alternatives for Greece»  (Οι εναλλακτικές λύσεις για την Ελλάδα), ενώ θα παρακαθίσει και σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα : «Advice to Governments to Come»  (Συμβουλές σε μία Μελλοντική Κυβέρνηση.

Οι συσχετισμοί είναι προφανείς, όσο προφανές είναι και το μήνυμα που επιδιώκει να στείλει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκμεταλλευόμενος τη διαφορετική προσέγγιση της ελληνικής κρίσης από το ΔΝΤ, ισχυρίζεται κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ περνά στην αντεπίθεση με αφορμή την έλευση της τρόικας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει χάσει το μέτρημα στο πόσες φορές υπαναχώρησε από την πολιτική της «σκληρής διαπραγμάτευσης» στον «ρεαλισμό» του μνημονίου και των μέτρων λιτότητας.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι προχωρούν εντός της εβδομάδας σε απεργιακές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από την αυριανή  στάση εργασίας  στον ΟΣΕ και τον Προαστιακό και φυσικά την 24ωρη πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ Τετάρτη.

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς τις διαφωνίες στη ΔΗΜΑΡ, τις κινήσεις στο χώρο της κεντροαριστεράς και την επανεμφάνιση εσχάτως δύο πρώην πρωθυπουργών, του Κ. Σημίτη και του Κ. Καραμανλή, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τη ρευστότητα που επικρατεί στο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Το σίγουρο, λέει στο naftemporiki.gr έμπειρο περί τα κοινοβουλευτικά στέλεχος της κυβέρνησης, είναι ότι μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων θα υπάρχουν απαντήσεις σε πολλά κρίσιμα θέματα τα οποία απασχολούν σήμερα τη χώρα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή