«Ο αγώνας διαρκείας ενάντια στις μνηµονιακές πολιτικές αποτελεί τη μόνη µας ελπίδα», τονίζει η ΑΔΕΔΥ εν όψει της 24ωρης γενικής απεργίας της Τετάρτης.
Σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε σήμερα η ΑΔΕΔΥ σημείωσε πως «η καταιγίδα των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τα νέα πρωτοφανή φορολογικά μέτρα που οδηγούν σε αρκετές περιπτώσεις στη δήμευση της κατοικίας, οι επερχόμενες νέες μειώσεις στις συντάξεις και εφάπαξ, αλλά και η ολοκληρωτική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, που σε αυτή τη φάση σηματοδοτείται με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, επιτείνουν το κοινωνικό αδιέξοδο».
Ειδικά για τη δημόσια διοίκηση τονίστηκε ότι έχουν δημιουργηθεί συνθήκες απορρύθμισης και πως αδυνατεί να επιτελέσει ακόμη και τις στοιχειώδεις λειτουργίες της λόγω των δρομολογούμενων απολύσεως και της διαθεσιμότητας, σε συνδυασμό με «το κύμα συνταξιοδοτήσεων λόγω της διάχυτης αβεβαιότητας και ανασφάλειας, το δραστικό περιορισμό των προσλήψεων, τις συνεχιζόμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις δεκάδων οργανισμών του δημοσίου, την εκποίηση ακίνητης περιουσίας, τις συνεχόμενες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, τη διεύρυνση των ιδιωτικοποιήσεων, την κατάργηση δεκάδων υποκαταστημάτων εφοριών και ΙΚΑ σε όλη την Ελλάδα, την κατάργηση ή συγχώνευση νοσοκομείων, σχολείων και παιδικών σταθμών, την κατάργηση των δομών Πρόνοιας».
Οι βίαιες συρρικνώσεις των δομών των υπουργείων και οι απολύσεις προσωπικού έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, σοβαρές επιπτώσεις στο υπηρεσιακό έργο της δημόσιας διοίκησης και στο δικαίωμα των πολιτών για βασικά κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες.
Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ χαρακτήρισαν την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία «τραγική». Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι στο ΙΚΑ οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 3.759 μεταξύ της τριετίας 2010-2013, αφού οι 9.229 υπηρετούντες υπάλληλοι το 2010, μειώθηκαν στους 5.930.
Αντίστοιχη είναι η μείωση του προσωπικού στα πανεπιστήμια (κατά 50% το τελευταίο διάστημα, από 14.000 σε 7.000, ενώ υπάρχουν και επιπλέον διαθεσιμότητες 1.400 από τα 7.000 άτομα που υπηρετούν σήμερα). Στον χώρο της Παιδείας τα στελέχη της ΑΔΕΔΥ αναφέρθηκαν και στην κατάργηση τομέων και κλάδων, καθώς και στις 2.000 διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών της τεχνικής- επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Τέλος, η ΑΔΕΔΥ κατηγόρησε την κυβέρνηση για προπαγάνδα, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι επιχείρησαν να αναδείξουν ως την κεντρική αιτία της κρίσης «το δήθεν τεράστιο και σπάταλο δημόσιο τομέα, καθώς επίσης και τις δήθεν "υπέρογκες" αμοιβές των εργαζόμενων στο Δημόσιο».
«Εκμεταλλεύτηκαν τις γνωστές παθογένειες στη λειτουργία του Δημοσίου και την αρνητική εικόνα που είχε ήδη σχηματιστεί στην κοινή γνώμη. Απέκρυψαν, όμως, ότι αυτό το πελατειακό, αναποτελεσματικό, γραφειοκρατικό κράτος είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων», πρόσθεσε.
Υποστήριξη στις κινητοποιήσεων των υπαλλήλων ΔΟΥ
Την συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις των υπαλλήλων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) εξέφρασε η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της
Η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ καλεί τα μέλη του γενικού συμβουλίου, των διοικητικών συμβουλίων των ομοσπονδιών – μελών της, των διοικητικών συμβουλίων των πρωτοβάθμιων σωματείων τους και όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετάσχουν στην διαμαρτυρία που έχει προκηρύξει η ΠΟΕ – ΔΟΥ για την Τρίτη στις 19.00 έξω από το υπουργείο Οικονομικών.
«Όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε τις μνηµονιακές πολιτικές και να προωθήσουμε µια άλλη πολιτική που θα υπηρετεί τους εργαζόμενους και την κοινωνία και θα βασίζεται στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας µε την ενίσχυση του Δημόσιου Τομέα. Μια πολιτική που θα προστατεύει και θα διευρύνει τα δημοκρατικά, κοινωνικά και συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων» καταλήγει η ανακοίνωση.