Κίνα: «Ουϊγούροι τρομοκράτες πίσω από το περιστατικό στην Τιενανμέν»

Δηλώσεις του επικεφαλής των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας
Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013 14:51
UPD:15:11
REUTERS/KIM KYUNG-HOON

Αστυνομικά οχήματα είναι παρκαρισμένα μπροστά από την κύρια είσοδο της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο. Η αστυνομία του Πεκίνου έχει ήδη συλλάβει πέντε ανθρώπους τους οποίους χαρακτηρίζει φανατικούς ισλαμιστές, οι οποίοι σχεδίαζαν την εξαπόλυση πράξεων ιερού πολέμου (τζιχάντ).

A- A A+

Σχεδιασμένo από μουσουλμάνους ουιγούρους αποσχιστές χαρακτήρισε το περιστατικό στην πλατεία Τιενανμέν τη Δευτέρα ο επικεφαλής των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας της Κίνας.

Στο περιστατικό είχαν χάσει τη ζωή τους πέντε άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί τουλάχιστον 42, όταν όχημα κατευθύνθηκε αδιακρίτως κατά πεζών τουριστών και αστυνομικών, ενώ στη συνέχεια ανεφλέγη, με αποτέλεσμα να αποτεφρωθούν οι τρεις επιβαίνοντες σε αυτό.

Η οργάνωση την οποία έχρισε υπεύθυνη της επίθεσης ο Μενγκ Τζιανζού, μέλος του 25μελούς Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Κίνας, έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και από τον ΟΗΕ.

Πρόκειται για το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν και είναι η πρώτη φορά που το Πεκίνο κατηγορεί ανοικτά την οργάνωση ως υπεύθυνη για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Η αστυνομία του Πεκίνου έχει ήδη συλλάβει πέντε ανθρώπους τους οποίους χαρακτηρίζει φανατικούς ισλαμιστές, οι οποίοι σχεδίαζαν την εξαπόλυση πράξεων ιερού πολέμου (τζιχάντ).

BBCWORLDNEWSWATCH

Τα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έχουν ενισχυθεί τόσο στο Πεκίνο όσο και στην περιοχή Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας, όπου διαμένουν οι περισσότεροι κινέζοι Ουιγούροι.

«Το συγκεκριμένο βίαιο τρομοκρατικό περιστατικό στο Πεκίνο είχε οργανωθεί και ήταν προμελετημένο», τόνισε ο κ. Μενγκ, μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο του Χονγκ Κονγκ.

Πολλοί Ουιγούροι αποκαλούν την περιοχή Σιντζιάνγκ «Ανατολικό Τουρκεστάν» και η κεντρική κινεζική εξουσία αποδίδει τα συχνά ξεσπάσματα βίας εκεί σε εξτρεμιστές οι οποίοι επιθυμούν ένα ανεξάρτητο κράτος.

Το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν έχει κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ για δεσμούς με την Αλ Κάιντα, ωστόσο ειδικοί στον τομέα της ασφάλειας έχουν διαφωνήσει για τη φύση της οργάνωσης, καθώς και για το κατά πόσο οι δεσμοί με το ισλαμικό τρομοκρατικό δίκτυο υπάρχουν πραγματικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή