Κίνα: «Τρομοκρατική ενέργεια» το περιστατικό στην Τιενανμέν, πέντε οι συλληφθέντες

Στους μουσουλμάνους Ουιγούρους ρίχνει τις βασικές υποψίες το Πεκίνο
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013 12:32
UPD:16:24
REUTERS/KIM KYUNG-HOON

Τη Δευτέρα όχημα με τρεις επιβαίνοντες είχε αναπτύξει ταχύτητα εντός της πλατείας στο Πεκίνο, χτυπώντας αδιακρίτως πεζούς, ενώ στη συνέχεια ανεφλέγη και οι επιβάτες του αποτεφρώθηκαν. Οι κινεζικές αρχές χαρακτήρισαν και επισήμως το περιστατικό «τρομοκρατική ενέργεια», σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press.

A- A A+

«Τρομοκρατική ενέργεια» χαρακτηρίζουν και επισήμως το περιστατικό της Δευτέρας στην πλατεία Τιενανμέν οι κινεζικές αρχές.

Για την συγκεκριμένη ενέργεια έχουν ήδη συλληφθεί πέντε άτομα.

«Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν 10 ώρες μετά τα γεγονότα, τα οποία χαρακτηρίζονται πλέον τρομοκρατική επίθεση», διευκρίνισε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV με ανακοίνωσή του στο Διαδίκτυο.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως το επεισόδιο της Δευτέρας στην πλατεία Τιενανμέν ήταν μια «σχεδιασμένη, οργανωμένη, προμελετημένη, βίαιη τρομοκρατική επίθεση».

Τη Δευτέρα, στην συγκεκριμένη πλατεία, ένα όχημα 4Χ4 έπεσε επάνω σε τουρίστες και αστυνομικούς πριν να ανατιναχθεί μπροστά από την είσοδο της Απαγορευμένης Πόλης, κάτω από το μεγάλο πορτρέτο του Μάο Τσετούνγκ.

Ουιγούροι οι δράστες;

Το όχημα με πινακίδες κυκλοφορίας του Σιντζιάνγκ το οποίο ενεπλάκη στο επεισόδιο που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 38, οδηγούσε ο Ουσμέν Χάσαν, άνδρας το όνομα του οποίου δείχνει πως είναι Ουιγούρος, μέλος του μουσουλμανικού λαού που ζει στην επαρχία Σιντζιάνγκ, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η σύζυγός του και η μητέρα του ήταν μαζί του μέσα στο αυτοκίνητο, καθώς και δοχεία γεμάτα βενζίνη, μαχαίρια και μια σημαία που έφερε επιγραφή με «εξτρεμιστικό θρησκευτικό περιεχόμενο», αναφέρει η αστυνομία στον επίσημο λογαριασμό της στο Weibo, το κινεζικό αντίστοιχο του Twitter.

Το όχημα έπεσε πάνω σε πεζούς στην πλατεία, η οποία έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς διαμαρτυρίες μετά τις διαδηλώσεις του 1989 υπέρ της δημοκρατίας που είχαν κατασταλεί από το στρατό.

«Η αστυνομία θεωρεί πως το επεισόδιο της Δευτέρας στην πλατεία Τιενανμέν ήταν μια βίαιη τρομοκρατική επίθεση που ήταν προσεκτικά σχεδιασμένη, οργανωμένη και προμελετημένη», ανακοίνωσε η αστυνομία, προσθέτοντας πως οι τρεις άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητο έχασαν τη ζωή τους αφού έβαλαν φωτιά στη βενζίνη.

Τα δύο άλλα θύματα του επεισοδίου ήταν τουρίστες, ένας Κινέζος κι ένας Φιλιππινέζος.

Τα πέντε άτομα συνελήφθησαν με τη βοήθεια της τοπικής κυβέρνησης της Σιντζιάνγκ, πρόσθεσε η αστυνομία. Όλοι οι συλληφθέντες έχουν επίσης ονόματα που δείχνουν ότι είναι Ουιγούροι.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι κατέσχεσε από τις κατοικίες τους ισλαμιστικές σημαίες και μαχαίρια.

«Ως κοινός εχθρός της ανθρωπότητας, η τρομοκρατία δεν έχει μέλλον και είναι καταδικασμένη να αποτύχει», αναφέρεται σε σχόλιο στον ιστότοπο της κινεζικής κρατικής τηλεόρασης στο Weibo.

«Πιστεύουμε σταθερά ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα και η κυβέρνηση έχουν την ικανότητα και τη δύναμη να πατάξουν αποφασιστικά όλες τις παράνομες τρομοκρατικές δραστηριότητες», καταλήγει το σχόλιο.

«Μην πιστεύετε το Πεκίνο»

Ενώ οι αρχές ενισχύουν τα ήδη αυστηρά μέτρα ασφαλείας στη Σιντζιάνγκ, ο Ντίλξαν Ράξιτ, εκπρόσωπος της κύριας εξόριστης οργάνωσης των Ουιγούρων, του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ουιγούρων, προειδοποίησε ότι η κινεζική άποψη για το επεισόδιο δεν πρέπει να γίνει πιστευτή.

«Το Πεκίνο ανέκαθεν διατύπωνε τέτοιου είδους κατηγορίες, όμως αρνούνται να δημοσιοποιήσουν τα επιχειρήματα πίσω από τις κατηγορίες. Δεν πρόκειται να αποκαλύψουν την ιστορία πίσω από τις κατηγορίες», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters.

Ο κ. Ράξιτ εξέφρασε την ανησυχία ότι το επεισόδιο θα δώσει στις αρχές πρόσχημα «για να καταπιέσουν ακόμη περισσότερο τους Ουιγούρους».

«Αν μια επίθεση γίνει από έναν κινέζο Χαν, δεν είναι τρομοκρατία, αλλά αν την διαπράξει ένας Ουιγούρος, τότε είναι», δήλωσε αναφερόμενος στην εθνότητα που αποτελεί την πλειονότητα στην Κίνα. «Το Πεκίνο διατυπώνει αυτές τις κατηγορίες με υστερόβουλα κίνητρα», κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή