Ο δημιουργός τους τα αποκαλεί «κινητικά», καθώς σε αντίθεση με τα περισσότερα γλυπτά, τα δικά του κινούνται και μάλιστα αξιοποιώντας μόνο τον άνεμο που τα περιβάλλει. Τα «πραγματικά screensavers», όπως επίσης τα χαρακτηρίζει ο Άντονι Χάου, αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό σύγχρονης τεχνολογίας και παραδοσιακών μεταλλουργικών μεθόδων.
Οι δημιουργίες αρχίζουν ως μοντέλα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του Χάου, τα οποία σχεδιάζονται με το πρόγραμμα Rhinoceros 3D, επιτρέποντας στον καλλιτέχνη να βλέπει πώς θα κινούνται τα γλυπτά στην πραγματικότητα, όταν θα έχουν πια ολοκληρωθεί και εγκατασταθεί. Έπειτα όλα τα στοιχεία κόβονται με ειδικό μηχάνημα κοπής με πλάσμα και στη συνέχεια συναρμολογούνται στο χέρι.
ANTHONY HOWE
Μιλώντας στο πλαίσιο του Creators Project – μια συνεργασία της Intel με το VICE – ο αμερικανός γλύπτης που άρχισε την καριέρα του ως ζωγράφος αναφέρει ότι ο υπολογιστής παίζει καταλυτικό ρόλο στη διαδικασία της δημιουργίας, όμως ο ίδιος προτιμά να δουλεύει με τα χέρια για να χρησιμοποιεί καλύτερα «το ένστικτο και το υποσυνείδητό» του.
Σε ό,τι αφορά το ρόλο της... αιολικής ενέργειας στο έργο του, αρχικά ο καλλιτέχνης λέει ότι δημιουργούσε στοιχεία με μεγαλύτερες καμπύλες πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό τα γλυπτά του θα κινούνται καλύτερα και ταχύτερα. Με την πάροδο του χρόνου όμως, συνειδητοποίησε ότι ελάχιστη κυρτότητα είναι αρκετή.
ANTHONY HOWE
Για να δοκιμάσει την κίνηση και κυρίως την αντοχή των έργων του όταν εκτίθενται στον άνεμο, ο Χάου τα τοποθετεί στο αυτοκίνητό του και αρχίζει να τρέχει στη λεωφόρο. Όπως εξηγεί ωστόσο, η υπνωτιστικές κινήσεις που χαρακτηρίζουν τα περισσότερα γλυπτά του προκαλούνται από ισχνούς ανέμους.
«Οτιδήποτε θα λειτουργούσε με ανέμους ταχύτητας 90 χλμ. την ώρα. Αρκεί να βάλεις ένα κομμάτι μετάλλου πάνω σε ένα τραπέζι και θα παρασυρθεί, όμως το να το κάνεις να περιστρέφεται με άνεμο ταχύτητας 2 χλμ. την ώρα... αυτό είναι δυσκολότερο», λέει ο ίδιος.
Ο Χάου εργάζεται τώρα πάνω στο «μεγαλύτερο κινητικό γλυπτό στον κόσμο», όπως ο ίδιος λέει διευκρινίζοντας ότι θα πρόκειται για ένα έργο ύψους 7,5 μέτρων, πλάτους 9 και μήκους επίσης 9 μέτρων. Τα αποκαλυπτήρια του Octo 3, όπως ονομάζεται, θα γίνουν μέσα στο 2014.