Αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου στις ΗΠΑ για τις παρακολουθήσεις

Την Ουάσινγκτον θα επισκεφθούν και στελέχη των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών
Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013 21:44
UPD:21:51
EPA/MARIUS BECKER

Στη φωτογραφία γκράφιτι που διακρίνεται σε τοίχο κτηρίου στην Κολωνία και απεικονίζει τον αετό - έμβλημα των ΗΠΑ να καταγράφει με κάμερες παρακολούθησης ένα κοπάδι πρόβατα.

A- A A+

Αντιπροσωπεία μελών του Ευρωκοινοβουλίου θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα, με σκοπό να συζητήσει τις καταγγελίες περί παρακολουθήσεων μεγάλης κλίμακας από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ σε βάρος πολιτών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. , συμπεριλαμβανομένης της γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ.

Η επίσκεψη των μελών της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου θα διαρκέσει τρεις ημέρες.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πλευράς των ευρωπαίων ηγετών, με την Άγκελα Μέρκελ να απαιτεί υπογραφή συμφωνίας «μη παρακολουθήσεων» μεταξύ των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας, αντίστοιχης φύσης με παρεμφερείς συμφωνίες που έχουν συναφθεί με τη Μ. Βρετανία και άλλες χώρες.

Η εννεαμελής αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με ανώτερα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και των υπηρεσιών πληροφοριών για να διερευνήσει «πιθανές νομικές αποκαταστάσεις» για τους πολίτες της Ε.Ε. που έγιναν στόχοι παρακολούθησης.

Το Ευρωκοινοβούλιο έχει ήδη αρχίσει έρευνα σχετικά με το ζήτημα των παρακολουθήσεων μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, ενώ πιέζει για αυστηρότερα μέτρα προστασίας δεδομένων και την αναστολή συμφωνίας διαμοιρασμού δεδομένων περί χρηματοοικονομικών συναλλαγών με τις ΗΠΑ.

Επίσης, ψήφισε μες στην εβδομάδα υπέρ ενός πακέτου νομοθετικών μέτρων για την ενίσχυση των κανόνων προστασίας των δεδομένων στην Ε.Ε, οι οποίοι χρονολογούνται από το 1995.

Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν περιορισμούς στον τρόπο που δεδομένα τα οποία συλλέγουν στην Ευρώπη εταιρείες όπως οι Facebook, Yahoo! και Google παρέχονται σε χώρες εκτός της Ε.Ε.

EURONEWSGREEK
Πραγματική αλλαγή ζητά η Γερμανία από τις ΗΠΑ για το θέμα των παρακολουθήσεων
EURONEWSGREEK
Στελέχη των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Ουάσινγκτον

Κορυφαία στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών της θα στείλει η Γερμανία την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, με σκοπό να λάβουν απαντήσεις από τον Λευκό Οίκο για τα περί παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου της Άγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τον Γκέοργκ Στράιτερ, αναπληρωτή εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για να ξεκαθαριστεί το ζήτημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. «Αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου θα ταξιδέψει για συνομιλίες με τον Λευκό Οίκο και την NSA, με στόχο την προώθηση της έρευνας» ανέφερε σχετικά σε συνέντευξη Τύπου.

Το Βερολίνο θα αποστείλει τους επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών για το εξωτερικό, BND, καθώς της αντίστοιχης υπηρεσίας για το εσωτερικό, BfV.  Στην αντιπροσωπεία ενδεχομένως να συμμετέχει και ο προσωπάρχης της καγκελαρίας, Ρόναλντ Ποφάλα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή