Μέρκελ: Δεν υπάρχει κατασκοπεία μεταξύ φίλων

Δηλώσεις από τις Βρυξέλλες
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013 18:52
UPD:21:15
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.

H δήλωση της Α. Μέρκελ

A- A A+

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, την Πέμπτη την παρακολούθηση μεταξύ χωρών με φιλικές σχέσεις.

«Κατασκοπεία μεταξύ φίλων, κάτι τέτοιο απλώς δεν γίνεται», δήλωσε η κ. Μέρκελ, κατά την άφιξή της στο χώρο όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το είχα πει στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, όταν είχε έλθει στο Βερολίνο και του το επανέλαβε την Τετάρτη στο τηλέφωνο», είπε η καγκελάριος της Γερμανίας.

«Χρειαζόμαστε εμπιστοσύνη μεταξύ εταίρων και η συγκεκριμένη έννοια πρέπει να επανακτηθεί», συμπλήρωσε.

EURONEWSGREEK
REUTERSVIDEO
EURONEWSGREEK

Νωρίτερα την Πέμπτη, η Γερμανία είχε καλέσει τον αμερικανό πρεσβευτή στο Βερολίνο για εξηγήσεις σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της κ. Μέρκελ.

Η τελευταία είχε τηλεφωνική συνομιλία την Τετάρτη το βράδυ με τον κ. Ομπάμα, απαιτώντας απάντηση και προειδοποιώντας τον ότι, σε περίπτωση που οι πληροφορίες αποδειχθούν αληθινές, θα πρόκειται για «παραβίαση εμπιστοσύνης».

Ο Λευκός Οίκος αρνείται ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις επικοινωνίες της κ. Μέρκελ, ωστόσο δεν απορρίπτει ρητά την πιθανότητα να τις έχουν παρακολουθήσει στο παρελθόν.

Η Ουάσιγκτον αρνείται επίσης τις πληροφορίες περί μαζικών παρακολουθήσεων δεδομένων στη Γαλλία.

Βεστερβέλε: Να ριχθεί άπλετο φως

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε ζήτησε σήμερα να ριχθεί άπλετο φως όσον αφορά στην υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αναμένουμε ότι εντέλει θα ριχθεί φως» στην υπόθεση αυτή, είπε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας ο οποίος κάλεσε για εξηγήσεις τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Βερολίνο. «Είναι απαράδεκτο να παρακολουθείς τους στενούς εταίρους σου. Κάτι τέτοιο μας προσβάλλει. Οι άνθρωποι που έχουν εμπιστοσύνη μεταξύ τους δεν βασίζονται σε παρακολουθήσεις. Αυτός που το κάνει, ακυρώνει τη φιλία» συνέχισε ο Βεστερβέλε.

Ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει εάν ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της Μέρκελ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή