Γ. Μιχελάκης: Οι μετανάστες πρέπει να κατανέμονται σε όλη την Ευρώπη

Συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών στην Zeit-online
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013 20:10
UPD:20:49
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο κ. Μιχελάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού πάνω στο ζήτημα, καθώς και στην ανάγκη τροποποίησης της διάταξης «Δουβλίνο ΙΙ» (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Την ανάγκη επείγουσας τροποποίησης της διάταξης «Δουβλίνο ΙΙ» επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Zeit-online .

«Λόγω αυτής της ρύθμισης οι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και αυτό βέβαια δεν το αντέχει η χώρα μας. Θα πρέπει να υπάρξει κατανομή των προσφύγων στην Ε.Ε. βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων κάθε κράτους – μέλους» δήλωσε ο κ. Μιχελάκης.

Ανάγκη για ενίσχυση της Frontex

H Ελλάδα βρίσκεται γεωγραφικά στα όρια της Ε.Ε. και έτσι έρχεται αντιμέτωπη με μεγάλο μέρος των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, δήλωσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «δυστυχώς οι γειτονικές μας χώρες από την άλλη πλευρά των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. διευκολύνουν την μετανάστευση». Ακόμα και αν η οικονομία της χώρας ήταν πολύ ισχυρότερη, η επιβάρυνση είναι πολύ μεγάλη, πρόσθεσε ο κ. Μιχελάκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά στην προσέλευση μεταναστών στη χώρα είναι στα θαλάσσια σύνορα. «Η ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης συνόρων Frontex πρέπει να αναλάβει έναν ισχυρότερο ρόλο για να απλώσει ένα δίκτυ ασφαλείας στην νότια Ευρώπη. Και για να προστατέψει καλύτερα τους ανθρώπους που κατά τη διέλευση θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Εκτός αυτού προσπαθούμε να συντονιστούμε καλύτερα με τις χώρες-εταίρους μας στο Νότο» δήλωσε σχετικά, κάνοντας αναφορά στις συνομιλίες του Πρωθυπουργού στην Ιταλία και τη Μάλτα.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης από την Ευρώπη, είπε ότι πρέπει να υπάρξει προσπάθεια βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών στις χώρες προέλευσης.

«Δύσκολη η επιβίωση και για τους Έλληνες»

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, αν και η επιβίωση αυτή τη στιγμή είναι αρκετά δύσκολη και για τους Έλληνες, παρέχονται, παρά τις αντιξοότητες, διαμονή, διατροφή και ιατρική περίθαλψη στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως γέφυρα  για τη μετάβαση στη βόρεια Ευρώπη.

Ερωτηθείς για την άνοδο της Χρυσής Αυγής και την αντιμετώπισή της από την κυβέρνηση, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι τώρα προσκομίζεται όλο το σχετικό αποδεικτικό υλικό σχετικά με τη δραστηριότητά της. Αναφερόμενος στους δεσμούς της Χρυσής Αυγής με την αστυνομία, επεσήμανε ότι υπήρχαν μεμονωμένες διασυνδέσεις και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν. «Αλλά αυτό το φαινόμενο δεν είναι νέο, υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και στη Γερμανία» πρόσθεσε.

«Πρόκληση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» η απαγωγή παιδιών για οικονομικούς λόγους

Ο κ. Μιχελάκης αναφέρθηκε και στην υπόθεση της μικρής Μαρίας, λέγοντας ότι η απαγωγή παιδιών για οικονομικούς λόγους είναι πρόκληση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Πάντως, είναι η ελληνική αστυνομία που κατάφερε να εντοπίσει μια τέτοια περίπτωση. Βεβαίως, πρόκειται μόνο για την κορυφή του παγόβουνου, καθώς το εμπόριο ανθρώπων συνιστά τεράστιο πρόβλημα. Ωστόσο δεν πιστεύω ότι πρόκειται για ένα ειδικό πρόβλημα εντός της κοινότητας των ρομά» δήλωσε.

Κλείνοντας, ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση: «Κατά τη διάρκεια της κρίσης κάναμε θυσίες, τις οποίες δεν έχει κάνεις κανένας άλλος  ευρωπαϊκός λαός σε καιρό ειρήνης. Αλλά μετά από όλες τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει και οι ευρωπαίοι εταίροι μας να μας συνδράμουν διευκολύνοντας την ελάφρυνση του χρέους μας στο πλαίσιο του Eurogroup την άνοιξη του 2014».

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή