Σε χουλικανισμό μετέτρεψε η Ρωσία τις κατηγορίες για πειρατεία, που είχαν απαγγελθεί κατά 30 μελών της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Έρευνας Βλαντίμιρ Μάρκιν ανακοίνωσε πως οι κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί κατά των ακτιβιστών, που επιχείρησαν να διαμαρτυρηθούν σε μία εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου στον Αρκτικό Κύκλο τον περασμένο μήνα, έχουν μετατραπεί από απόπειρα πειρατείας - που επισύρουν ποινές 15ετούς κάθειρξης - σε κατηγορίες για χουλιγκανισμό, οι οποίες τιμωρούνται με ελαφρύτερες ποινές, πρόσθεσε το πρακτορείο.
Η νέα κατηγορία επισύρει ποινή φυλάκισης έως επτά έτη.
Την περασμένη εβδομάδα 11 προσωπικότητες οι οποίες έχουν βραβευθεί με το Νόμπελ Ειρήνης, μεταξύ αυτών και ο νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, έστειλαν μια επιστολή στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με την οποία υπερασπίζονταν τα μέλη του πληρώματος πλοίου της Greenpeace που συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο.
«Σας γράφουμε για να σας ζητήσουμε να κάνετε ό,τι είναι δυνατό ώστε να ακυρωθούν οι υπερβολικές κατηγορίες για πειρατεία που έχουν απαγγελθεί εναντίον 28 μελών της Greenpeace, ενός φωτογράφου και ενός κινηματογραφιστή και να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε κατηγορία τους απαγγελθεί είναι σύμφωνη με το διεθνές και το ρωσικό δίκαιο», ανέφεραν στην επιστολή.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι οι ακτιβιστές της Greenpeace σίγουρα δεν είναι πειρατές, τόνισε όμως ότι παραβίασαν τη διεθνή νομοθεσία προσπαθώντας να καταλάβουν την πλατφόρμα της Gazprom.