Κατηγορίες για πειρατεία ως μέλη «οργανωμένης συμμορίας» απαγγέλθηκαν την Τετάρτη από τις αρχές της Ρωσίας σε βάρος των δύο πρώτων ακτιβιστών της Greenpeace, ενός Βρετανού και μίας Βραζιλιάνας, αδίκημα το οποίο επισύρει ποινή κάθειρξης 10 έως 15 ετών, ανακοίνωσε η οικολογική οργάνωση.
«Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε βάρος του εικονολήπτη από τη Βρετανία και μίας ακτιβίστριας από τη Βραζιλία», ανακοίνωσε η Greenpeace.
«Οι κατηγορίες περί πειρατείας είναι αβάσιμες και δεν στηρίζονται σε καμιά απόδειξη», δήλωσε η Ιρίνα Ισάκοβα, δικηγόρος της Greenpeace, σύμφωνα με την οργάνωση.
Τέσσερις Ρώσοι και 26 ξένοι πολίτες από 17 χώρες, μεταξύ τους έξι Βρετανοί, δύο Καναδοί, ένας Αμερικανός και ένας Γάλλος προφυλακίστηκαν στο Μουρμάνσκ μετά την έφοδο ρώσων συνοριακών φρουρών οι οποίοι επιβιβάστηκαν στο παγοθραυστικό πλοίο Arctic Sunrise από ελικόπτερο στις 19 Σεπτεμβρίου, στη Θάλασσα Μπάρεντς στη ρωσική Αρκτική.
Το πλοίο της Greenpeace κατόπιν ρυμουλκήθηκε έως το λιμάνι του Μουρμάνσκ, όπου και αγκυροβόλησε, ενώ τα 30 μέλη του πληρώματός του προφυλακίστηκαν.
Νωρίτερα, αρκετοί ακτιβιστές είχαν επιχειρήσει να ανεβούν σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου του ρωσικού κρατικού κολοσσού Gazprom σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον κίνδυνο οικολογικής καταστροφής από τη δραστηριότητα του ρωσικού ομίλου.
Η επιφορτισμένη με τις δικαστικές έρευνες ρωσική Ερευνητική Επιτροπή είχε ανακοινώσει τότε ότι θα άρχιζε τη διενέργεια έρευνας για πειρατεία.
Οι ακτιβιστές αρνήθηκαν τις κατηγορίες και κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι πραγματοποίησε παράνομη έφοδο στο πλοίο που έπλεε σε διεθνή ύδατα.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε δηλώσει από την πλευρά του την περασμένη εβδομάδα ότι οι ακτιβιστές κατά τη γνώμη του «δεν ήταν πειρατές» αλλά σαφώς «είχαν παραβιάσει το διεθνές δίκαιο».
Μετά τις δηλώσεις αυτές, η Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι οι κατηγορίες μπορούσαν να τροποποιηθούν όσο η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.