Διάσημοι καλούν τη Ρωσία να απελευθερώσει τους ακτιβιστές της Greenpeace

Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2013 14:34
UPD:14:34
REUTERS/OLIVIA HARRIS

Ο μουσικός Ντέιμον Αλμπαρν και ο ηθοποιός Τζουντ Λο, βρίσκονται ανάμεσα σε εκατοντάδες ανθρώπους που διαδήλωσαν, το Σάββατο, έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο ζητώντας την απελευθέρωση των 30 ακτιβιστών της Greenpeace, οι οποίοι κρατούνται στη Μόσχα κατηγορούμενοι για πειρατεία.

A- A A+

Η σχεδιάστρια μόδας Βίβιαν Γουέστγουντ, ο Ντέιμον Όλμπαρν των Blur, ο ηθοποιός Τζουντ Λο και ο κιθαρίστας των Clash Πολ Σίμονον ήταν μεταξύ των εκατοντάδων ανθρώπων που διαδήλωσαν, το Σάββατο, έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο ζητώντας την απελευθέρωση των 30 ακτιβιστών της Greenpeace, οι οποίοι κρατούνται στη Μόσχα κατηγορούμενοι για πειρατεία.

Περίπου 1.000 άτομα συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, ενώ παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο. Παρότι οι πιέσεις εντείνονται, μετά και από την απόφαση της Ολλανδίας να κινηθεί νομικά εναντίον της Ρωσίας αξιώνοντας την απελευθέρωση των 30, ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «ξεκάθαρη πρόκληση» από την πλευρά των συλληφθέντων.

GREENPEACEVIDEO

Οι συλληφθέντες άκουσαν, την περασμένη Πέμπτη, να τους απαγγέλλονται κατηγορίες για πειρατεία και κινδυνεύουν να καταδικαστούν ακόμη και σε κάθειρξη 15 ετών επειδή, στο πλαίσιο δράσης τους εναντίον των εξορύξεων στην Αρκτική, επιχείρησαν να ανεβούν σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου της Gazprom.

Τα μέλη του πληρώματος του παγοθραυστικού Arctic Sunrise - 4 Ρώσοι, 6 Βρετανοί, 2 Καναδοί, ένας Αμερικανός κι ένας Γάλλος, μεταξύ άλλων - κρατούνται στο Μουρμάνσκ μετά την έφοδο των ειδικών δυνάμεων της ρωσικής ακτοφυλακής στο πλοίο, στις 19 Σεπτεμβρίου, στη θάλασσα Μπάρεντς.

EURONEWSGREEK

Ο Τζουντ Λο, γνωστός ηθοποιός και φίλος ενός εκ των συλληφθέντων, εκτίμησε ότι οι ακτιβιστές «προφανώς γνώριζαν ότι θα συλλαμβάνονταν και η απειλή της καταδίκης αποτελεί πιθανότατα μέρος της ενέργειάς τους, με στόχο να στρέψουν την προσοχή στις εξορύξεις στην Αρκτική - κάτι που όλοι γνωρίζουμε ότι συνιστά παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί.»

Η ημέρα διαδηλώσεων για την απελευθέρωση των ακτιβιστών άρχισε από τις ακτές της Αυστραλίας και κορυφώθηκε έξω από το επιστημονικό και πολιτιστικό κέντρο της Ρωσίας, στη Ουάσιγκτον. Στο λιμάνι του Χονγκ Κονγκ, διαδηλωτές σχημάτισαν με τα σώματά τους το σύνθημα «Απελευθερώστε τους 30 της Αρκτικής», στο Παρίσι εκατοντάδες άτομα ανάρτησαν σε άγαλμα, στην Place de la Republique, ένα τεράστιο πανό που έγραφε «Απελευθερώστε τους Υπερασπιστές του Κλίματος», ενώ και στη Μόσχα, αρκετοί ήταν εκείνοι που συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, κοντά στην πλατεία Γκόρκι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή