Σοκαρισμένος δηλώνει ο Ερό από τις αμερικανικές παρακολουθήσεις

«Θα αναληφθούν πρωτοβουλίες»
Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013 18:31
UPD:18:44
REUTERS/STEPHANE MAHE

Οι ΗΠΑ, κατά τον κ. Ερό (φωτογραφία αρχείου), θα πρέπει να δώσουν σαφείς απαντήσεις για τους λόγους για τους οποίους χρησιμοποιήθηκαν οι συγκεκριμένες πρακτικές και κυρίως να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις διαφάνειας ώστε να λάβουν τέλος.

A- A A+

«Σοκαρισμένος» από την αμερικανική κατασκοπεία των επικοινωνιών γάλλων πολιτών δήλωσε, από την Κοπεγχάγη όπου βρίσκεται, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό.

Ζήτησε παράλληλα από τις ΗΠΑ να δώσουν «σαφείς απαντήσεις» σχετικά με τις συγκεκριμένες πρακτικές.

«Είμαι βαθιά σοκαρισμένος. Είναι απίθανο μια χώρα - σύμμαχος, όπως οι ΗΠΑ, να μπορεί σε τέτοιο σημείο να κατασκοπεύει ιδιωτικές επικοινωνίες χωρίς καμιά στρατηγική δικαιολογία, καμιά δικαιολογία εθνικής άμυνας», δήλωσε ο κ. Ερό προς τους δημοσιογράφους.

Οι ΗΠΑ, κατά τον κ. Ερό, θα πρέπει να δώσουν σαφείς απαντήσεις για τους λόγους για τους οποίους χρησιμοποιήθηκαν οι συγκεκριμένες πρακτικές και κυρίως να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις διαφάνειας ώστε να λάβουν τέλος.

«Πρόκειται για την ίδια τη βάση της εμπιστοσύνης ανάμεσά μας», επέμεινε ο γάλλος πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να απευθυνθεί στον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο κ. Ερό απάντησε: «Αφήνω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη φροντίδα να λάβει τα μέτρα που επιβάλλονται, αλλά είναι πρόδηλο ότι επιβάλλονται πρωτοβουλίες και θα αναληφθούν».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.

Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, είχε ανακοινώσει το πρωί της Δευτέρας ότι «κάλεσε αμέσως» για εξηγήσεις τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Γαλλία.

EURONEWSGREEK

Η εφημερίδα Le Monde υποστήριξε στον ιστότοπό της πως η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) είχε πραγματοποιήσει 70,3 εκατ. υποκλοπές τηλεφωνικών δεδομένων Γάλλων σε μια περίοδο 30 ημερών, από τις 10 Δεκεμβρίου 2012 ως τις 8 Ιανουαρίου 2013.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή