Εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις από τον πρέσβη των ΗΠΑ ζήτησε η Γαλλία

Οργισμένη αντίδραση για τις αποκαλύψεις της Le Monde
Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013 13:31
UPD:13:38
EPA/CHARLES PLATIAU/POOL

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γαλλία, Τσαρλς Ρίβκιν, αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα και την κλήση του στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι οι γαλλοαμερικανικοί δεσμοί είναι στενοί (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Παρίσι για εξηγήσεις κάλεσε η γαλλική κυβέρνηση τη Δευτέρα, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde για παρακολουθήσεις γάλλων πολιτών μεγάλης έκτασης από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA).

Οι ισχυρισμοί ότι η υπηρεσία συνέλεγε δεκάδες χιλιάδες γαλλικών τηλεφωνικών αρχείων από πλευράς της έγκυρης γαλλικής εφημερίδας κινδυνεύουν να μετατραπούν σε διπλωματικό επεισόδιο, ταυτόχρονα με την άφιξη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στο Παρίσι, με αντικείμενο το συριακό.

«Κάλεσα άμεσα τον πρεσβευτή των ΗΠΑ και θα γίνει δεκτός στο Quai d'Orsay (το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών)», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, στο περιθώριο συνεδρίασης υπουργών των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.

Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς.

Το πρωί, ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς είχε δηλώσει ότι οι αποκαλύψεις πως η NSA είχε καταγεγραμμένες 70,3 εκατομμύρια αριθμημένες τηλεφωνικές πληροφορίες μεταξύ 10 Δεκεμβρίου 2012 και 8 Ιανουαρίου 2013 είναι «σοκαριστικές».

«Εάν μία σύμμαχος χώρα κατασκοπεύει τη Γαλλία ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πρόκειται για κάτι απολύτως απαράδεκτο», σημείωσε ο κ. Βαλς στο ράδιο Europe 1. 

EUROPE1FR

H συνέντευξη του Μανουέλ Βαλς στο Europe 1

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γαλλία, Τσαρλς Ρίβκιν, αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα και την κλήση του στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι οι γαλλοαμερικανικοί δεσμοί είναι στενοί. 

«Η σχέση μας σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών, στρατιωτικής συνεργασίας, ειδικών δυνάμεων είναι η καλύτερα εδώ και μια γενιά», δήλωσε ο κ. Ρίβκιν στο πρακτορείο Reuters, την ώρα που ο κ. Κέρι έφθανε στο Παρίσι.

EURONEWSGREEK

Τον Ιούλιο, εισαγγελείς του Παρισιού είχαν διατάξει προκαταρκτική έρευνα για το πρόγραμμα της NSA γνωστό ως Prism, μετά από δημοσιεύματα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel και της βρετανικής εφημερίδας The Guardian σχετικά με τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν. 

«Είχαμε προειδοποιηθεί τον Ιούνιο, είχαμε αντιδράσει έντονα, αλλά τελικώς πρέπει να πάμε μακρύτερα», συμπλήρωσε ο Λοράν Φαμπιούς, προσθέτοντας ότι τέτοιες πρακτικές δεν θα πρέπει να επαναληφθούν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή