Η κόπωση των επινεφριδίων είναι συχνά η αιτία της ανεξήγητης κούρασης

Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013 10:39
UPD:10:39
Shutterstock

Η επινεφριδιακή κόπωση εμφανίζεται όλο και πιο συχνά σε άνδρες και γυναίκες, συνήθως χωρίς να εντοπίζεται ότι αποτελεί την αιτία για όλα τα παραπάνω.

A- A A+

Γιατί ξυπνάμε κουρασμένοι ακόμη και όταν έχουν προηγηθεί αρκετές ώρες ύπνου; Τι είναι αυτό που αυξάνει το άγχος και μειώνει τη διαύγεια; Μπορεί όλα αυτά να έχουν κάποια σχέση και με την αύξηση του βάρους; Σύμφωνα με νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε στην Αμερική, υπάρχει εξήγηση για όλα τα παραπάνω και ονομάζεται κόπωση των επινεφριδίων.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου, δρ James L. Wilson, η κόπωση των επινεφριδίων είναι ένα σύνδρομο με διάφορα συμπτώματα, τα οποία εμφανίζονται όταν τα επινεφρίδια δεν είναι σε θέση να παράγουν την απαραίτητη ποσότητα των ορμονών που διαχειρίζονται το στρες.

Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα του στρες αυξάνονται, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την υγεία και την καθημερινότητα, ενώ παράλληλα προκαλούνται προβλήματα στον ύπνο, σωματική κόπωση και αύξηση του σωματικού βάρους.

Η επινεφριδιακή κόπωση εμφανίζεται όλο και πιο συχνά σε άνδρες και γυναίκες, συνήθως χωρίς να εντοπίζεται ότι αποτελεί την αιτία για όλα τα παραπάνω.

Μάλιστα, σύμφωνα με το βιβλίο του δρ James L. Wilson, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι  το σύνδρομο αυτό πλήττει το 80% των ενηλίκων, οι οποίοι αναφέρουν ανεξήγητη κόπωση και δυσκολία να σηκωθούν το πρωί, χωρίς να υπάρχει προφανής αιτία.

Τα επινεφρίδια είναι μικροί αδένες που βρίσκονται πάνω από τους νεφρούς και παράγουν ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη.

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο, το οποίο έχει τίτλο «Adrenal Fatigue: The 21st Century Stress Syndrome», κατά την προϊστορική εποχή, οι ορμόνες αυτές παράγονταν από τον οργανισμό όταν ο άνθρωπος έπρεπε να αντιμετωπίσει δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις, όπως να αποφύγει τα άγρια ζώα.

Όταν τελείωνε η περιπέτειά του, επέστρεφε στη σπηλιά του και ξεκουραζόταν μέχρι το επόμενο πρωί, χωρίς να τον διακόπτει τίποτα, αφού δεν είχε στη διάθεσή του ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε υπολογιστές και κινητά για να τον κρατούν ξύπνιο σχεδόν όλη τη νύχτα. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός είχε την ευκαιρία να ξεκουραστεί και τα επινεφρίδια να λειτουργούν φυσιολογικά, χωρίς να καταβάλλουν υπέρμετρη προσπάθεια.

Ωστόσο, αυτό πλέον δεν συμβαίνει, επειδή ο άνθρωπος στρεσάρεται καθημερινά για πάρα πολλούς λόγους, από προσωπικούς μέχρι οικονομικούς, με αποτέλεσμα τα επινεφρίδια να παράγουν συνεχώς αδρεναλίνη και τις λοιπές ορμόνες και κάποια στιγμή να εξαντλούνται.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό συμβαίνει και στα παιδιά, τόσο όταν πιέζονται από ένα υπερβολικά φορτωμένο πρόγραμμα, αλλά και όταν στρεσάρονται εξαιτίας των προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίζουν με τους γονείς τους ή επειδή αντιλαμβάνονται ότι οι γονείς τους έχουν πρόβλημα μεταξύ τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή