Ο χαμένος ύπνος της εβδομάδας δεν αναπληρώνεται το Σαββατοκύριακο

Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013 11:17
UPD:11:17
SHUTTERSTOCK

«Δύο νύχτες πολύωρου ύπνου ίσως δεν είναι αρκετές για να ξεπεράσει ο οργανισμός τα προβλήματα της μειωμένης εγρήγορσης που προκαλείται από την έλλειψη ύπνου», αναφέρουν οι επιστήμονες.

A- A A+

Το σαββατοκύριακο προσφέρεται για ατέλειωτες ώρες ύπνου και χαλάρωσης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί κανείς να αναπληρώσει τις ώρες του ύπνου που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Νέα αμερικανική μελέτη έδειξε ότι όσοι κοιμούνται πολλές ώρες το Σάββατο και την Κυριακή μπορεί να αισθάνονται πιο ξεκούραστοι, όμως στην πραγματικότητα ο οργανισμός τους δεν καταφέρνει να αναπληρώσει τις ώρες που έχασε από τον ύπνο τις προηγούμενες μέρες.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Πενσιλβάνια με τη συμμετοχή εθελοντών, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της μελέτης έπρεπε να ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου, το οποίο προέβλεπε έξι ώρες τις καθημερινές και δέκα το σαββατοκύριακο.

Στο τέλος της οι επιστήμονες έκαναν μετρήσεις για διάφορα στοιχεία, όπως την κατάσταση της υγείας των συμμετεχόντων, τα επίπεδα της κούρασης που παρουσίαζαν, την ικανότητα συγκέντρωσης κτλ.

Όπως διαπίστωσαν, μετά από πέντε μέρες περιορισμένου ύπνου ο οργανισμός γίνεται πιο νωχελικός και οι αντιδράσεις του είναι πολύ πιο αργές. Μετά από δύο μέρες καλύτερου ύπνου η κατάσταση βελτιώνεται, αφού μειώνονται τα επίπεδα του στρες και της φλεγμονής στον οργανισμό, ωστόσο οι επιδόσεις σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση και την προσοχή δεν επανέρχονται στα φυσιολογικά τους επίπεδα.

«Δύο νύχτες πολύωρου ύπνου ίσως δεν είναι αρκετές για να ξεπεράσει ο οργανισμός τα προβλήματα της μειωμένης εγρήγορσης που προκαλείται από την έλλειψη ύπνου», γράφουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Φυσιολογίας – Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού.

Τονίζουν δε ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ σημαντικά για ανθρώπους που ο ύπνος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη δουλειά τους, όπως είναι οι πιλότοι, οι οδηγοί, το νοσηλευτικό προσωπικό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή