Ελπίδες για οδικό χάρτη λύσης για τα πυρηνικά του εκφράζει το Ιράν

Δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ζαρίφ
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 16:38
UPD:16:41
REUTERS/ERIC THAYER

O ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ προειδοποίησε ωστόσο ότι η διαδικασία μέχρι να επιτευχθεί πρόοδος θα είναι περίπλοκη (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Ελπίδα ότι οι συνομιλίες Ιράν και μεγάλων δυνάμεων εντός της εβδομάδας θα οδηγήσουν σε οδικό χάρτη αποκλιμάκωσης της έντασης γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης εξέφρασε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ο κ. Ζαρίφ, ο οποίος λειτουργεί και ως επικεφαλής των διαπραγματευτών της χώρας του για το ζήτημα των πυρηνικών, προειδοποίησε ωστόσο ότι η διαδικασία μέχρι να επιτευχθεί πρόοδος θα είναι περίπλοκη.

Οι συνομιλίες αρχίζουν την Τρίτη στη Γενεύη και θα είναι οι πρώτες από την ανάληψη της προεδρίας του Ιράν από το Χασάν Ρουχανί.

Πολλές χώρες θεωρούν ότι το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου από πλευράς Ιράν είναι καλυμμένη προσπάθεια για να αποκτήσει δυνατότητα παραγωγής πυρηνικών όπλων.

EURONEWSGREEK

Η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι χρειάζεται την πυρηνική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρισμού και για ιατρική έρευνα.

«Αύριο θα είναι η αρχή μιας δύσκολης και σχετικά χρονοβόρας διαδικασίας. Είμαι αισιόδοξος ότι μέχρι την Τετάρτη θα έχουμε καταλήξει σε έναν οδικό χάρτη για το πώς θα κινηθούμε προς την εξεύρεση λύσης», σημείωσε στο λογαριασμό του στο Facebook ο κ. Ζαρίφ.

«Ωστόσο, ακόμη και με την καλύτερη διάθεση από την άλλη πλευρά, η επίτευξη συμφωνίας σε ό,τι αφορά λεπτομέρειες αλλά και εφαρμογή των συμφωνηθέντων θα απαιτούσε νέα συνάντηση σε επίπεδο υπουργών», κατέληξε.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή