Τις πιθανότητες ανάμειξης, σε υψηλό επίπεδο, της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση του Κυπριακού συζήτησαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στη Λευκωσία.
Ο κ. Ρόμπεϊ ανέφερε ότι οι διενέξεις μπορούν να ξεπεραστούν με διάλογο και εμπιστοσύνη, παρατηρώντας ότι 40 χρόνια διαίρεσης είναι πολλά. Είπε ακόμη υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια και ευχήθηκε να υπάρξει σύντομα επανάληψη των συνομιλιών και τα δύο μέρη να αδράξουν αμέσως την ευκαιρία.
Αναφορικά με την οικονομική κρίση, σημείωσε ότι γνωρίζει τις επιπτώσεις της στην Κύπρο και αναγνωρίζει τα βήματα που έγιναν από πλευράς Λευκωσίας. Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα ξεπεράσει τα προβλήματα, ενώ συνεχάρη την κυβέρνηση για την προσπάθεια που καταβάλλει.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε επίσης ότι στο πλευρό της Κύπρου βρίσκονται και άλλες χώρες, οι οποίες θα συνεχίσουν να δείχνουν αλληλεγγύη. Τέλος, χαρακτήρισε σημαντικό παράγοντα στην όλη προσπάθεια και τις προοπτικές της ενέργειας.
Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι έκανε ξεκάθαρο στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πως η κυβέρνηση παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην υλοποίηση του μνημονίου, χωρίς καθυστερήσεις. Ταυτόχρονα, εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόσφατη θετική αξιολόγηση από την τρόικα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι στο πλευρό της Κύπρου βρίσκονται και άλλες χώρες, οι οποίες θα συνεχίσουν να δείχνουν αλληλεγγύη.
Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα, ο κύπριος πρόεδρος σημείωσε ότι με τις αλλαγές που έγιναν αναδεικνύεται πιο ισχυρός και καλά κεφαλαιοποιημένος, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των καταθετών.
Παραδέχθηκε, πάντως ότι ο δρόμος προς τα εμπρός δεν είναι εύκολος, συμπληρώνοντας ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο πνεύμα ενότητας μεταξύ του λαού.
Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι θα εργαστεί με αποφασιστικότητα για επίτευξη μόνιμης και διαρκούς λύσης προς όφελος όλων των Κυπρίων.
Τέλος, τόνισε ότι για να αποφευχθεί η επανάληψη της προηγούμενης διαδικασίας, η οποία δεν αποδείχθηκε παραγωγική, θα πρέπει να υπάρξει καθορισμός της ουσίας και των στόχων με ξεκάθαρο τρόπο.
Πηγή: ΑΜΠΕ