Έρογλου: Ομοσπονδία που να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες επί του εδάφος

Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013 20:34
UPD:20:44
EPA/CYPRIOT PRESS OFFICE / HANDOUT

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου.

A- A A+

Yποστηρικτής της ομοσπονδίας και όχι της λύσης των δύο κρατών δηλώνει ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, υποστηρίζοντας όμως πως η ομοσπονδία θα πρέπει «να λαμβάνει υπόψη της τις πραγματικότητες επί του εδάφους».

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πολίτης» ο κ. Έρογλου σημειώνει σχετικά με την αναφορά Νταβούτογλου για συνάντηση των δύο ηγετών της Κύπρου στις 4 Νοεμβρίου ότι «ο κ. Νταβούτογλου δεν έκανε αυτή τη δήλωση αυθαίρετα. Οι σύμβουλοι επεξεργάζονται μια κοινή δήλωση ενόψει της συνάντησης. Αρχικός μας στόχος ήταν να γίνει τον Οκτώβριο, αλλά τώρα ο στόχος είναι η 4η Νοεμβρίου. Εμείς επιθυμούμε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στις 4 Νοεμβρίου».

Ο κ. Έρογλου στη συνέντευξή του στον «Πολίτη» αναφέρει ποιες είναι οι διαφωνίες του για τη βάση των συνομιλιών.

Όπως λέει, η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να συμπεριλάβει στην κοινή δήλωση τα θέματα που θα συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εμείς θεωρούμε, αναφέρει, ότι όλα τα θέματα θα συζητηθούν και πως δεν χρειάζεται να τα συμπεριλάβουμε στη δήλωση. «Επίσης, εμείς θεωρούμε ότι δεν είναι απαραίτητο να εκδώσουμε κοινό ανακοινωθέν πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών», προσθέτει.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης δηλώνει ότι η βάση των διαπραγματεύσεων είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Όμως τονίζει με έμφαση «τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν είναι ευαγγέλιο. Εμάς ο σκοπός μας είναι να βρεθεί μια λύση. Τα άλλα είναι λεπτομέρειες. Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλάζουν ανάλογα με τις απαιτήσεις των καιρών. Ο στόχος όμως είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και για αυτό γίνονται οι συνομιλίες».

Κατά τη γνώμη του Ντερβίς Έρογλου ο πρόεδρος Αναστασιάδης «κάνει ένα μεγάλο λάθος». Οι διαπραγματεύσεις, εξηγεί, είναι μαζί μας - με εμένα θα πρέπει να μιλήσει για την επίτευξη λύσης, και η προσπάθειά του να μιλήσει απευθείας με την Τουρκία είναι λανθασμένη και αποτελεί σπατάλη χρόνου. 

Πηγή: ΑΜΠΕ 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή