Έμμεση υποστήριξη των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες έναντι της Κίνας

Για το ζήτημα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 17:30
UPD:17:34
EPA/LUONG THAI LINH

«Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και της υπέρπτησης αποτελούν κεντρικό μοχλό για την ασφάλεια στον ειρηνικό», δήλωσε ο Κέρι στη σύνοδο των ηγετών των χωρών της Ανατολικής Ασίας στο Μπρουνέι.

A- A A+

Έμμεση υποστήριξη στις Φιλιππίνες στη διαμάχη τους με την Κίνα για τον μεταξύ τους θαλάσσιο χώρο παρείχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σημειώνοντας ότι όλες οι χώρες έχουν δικαίωμα να ζητούν βοήθεια από διεθνείς διαιτητές για να λύσουν ζητήματα εδαφικών διεκδικήσεων.

Οι Φιλιππίνες, σύμμαχος των ΗΠΑ, βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την Κίνα, έχοντας υποβάλει αίτημα διαιτησίας στον ΟΗΕ για τις κινεζικές διεκδικήσεις στην πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Οι ΗΠΑ έχουν αποφύγει να λάβουν θέση στη διαμάχη, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους από άποψη ασφάλειας στην περιοχή της Ασίας, ωστόσο επιμένουν στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

U.S. DEPARTMENT OF STATE

Η εισαγωγική ομιλία του Τζον Κέρι στη σύνοδο

CCTVCOMINTERNATIONAL

Συνάντηση Τζον Κέρι - Λι Κετσιάνγκ

«Όλοι οι διεκδικούντες έχουν ευθύνη να ξεκαθαρίσουν τις διεκδικήσεις τους και να τις ευθυγραμμίσουν με το διεθνές δίκαιο. Μπορούν να εμπλακούν σε διεθνή διαιτησία και σε άλλα μέσα ειρηνικής διευθέτησης», δήλωσε ο κ. Κέρι στη σύνοδο των ηγετών των χωρών της Ανατολικής Ασίας στο Μπρουνέι, όπου συμμετέχει και ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κεκιάνγκ.

«Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και της υπέρπτησης αποτελούν κεντρικό μοχλό για την ασφάλεια στον ειρηνικό», πρόσθεσε ο κ. Κέρι.

Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ερχόμενο σε αντιπαράθεση με διεκδικήσεις και κυριαρχικά δικαιώματα της Ταϊβάν, της Μαλαισίας, του Μπρουνέι, των Φιλιππίνων και του Βιετνάμ.

Οι τελευταίες τέσσερις χώρες είναι μέλη της 10μελούς Ένωσης των Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή