ΗΠΑ: Πίεση για να λυθούν οι διαφορές χωρών της N.A. Ασίας

Κύριο «αγκάθι» η διαμάχη τους με το Πεκίνο για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας
Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2013 14:21
UPD:14:31
REUTERS/AHIM RANI

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι στην ετήσια Διάσκεψη της Ανατολικής Ασίας στο Μπρουνέι.

A- A A+

Πίεση στους ηγέτες της νοτιοανατολικής Ασίας να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση θεμάτων σχετικών με τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας αναμένεται να ασκήσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, παρά την άρνηση της Κίνας να συζητεί τέτοια θέματα σε διεθνείς συσκέψεις.

Ο κ. Κέρι έφτασε στο Μπρουνέι την Τετάρτη για την ετήσια Διάσκεψη της Ανατολικής Ασίας και για διμερείς συνομιλίες με ηγέτες χωρών της περιοχής, μεταξύ αυτών και με τον κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κεκιάγκ.

REUTERSVIDEO

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε ακυρώσει την προηγούμενη εβδομάδα το προγραμματισμένο του ταξίδι στην Ασία λόγω της αναστολής των λειτουργιών του ομοσπονδιακού κράτους, γεγονός που θεωρήθηκε ότι θα αποδυνάμωνε το μέτωπο κατά των διεκδικήσεων του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η Κίνα έχει αντισταθεί σε προσπάθειες να συζητηθούν σχετικά ζητήματα στην 10μελή Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), προτιμώντας να τα συζητεί σε διμερείς επαφές με κάθε χώρα ξεχωριστά.

Οι βασικές διεκδικήσεις της Κίνας στην πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο θάλασσα έρχονται σε σύγκρουση με τα κυριαρχικά δικαιώματα τα οποία διεκδικούν στην ευρύτερη περιοχή η Ταϊβάν, η Μαλαισία, το Μπρουνέι, οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ.

Η Ουάσιγκτον τυπικά έχει δηλώσει ουδετερότητα, ωστόσο πιέζει για επίλυση του ζητήματος μέσω διαπραγματεύσεων.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή