Η Κίνα θα δύναται να εξουδετερώσει τις αμερικανικές δυνάμεις και να εισβάλει με επιτυχία στην Ταϊβάν μέχρι το 2020, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Άμυνας του νησιού, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ταϊπέι δίνει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την απειλή την οποία ισχυρίζεται ότι αντιμετωπίζει από κινεζικής πλευράς.
Κίνα και Ταϊβάν έχουν διαφορετική κυβέρνηση από το 1949, όταν ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός του ΚΚ Κίνας περιόρισε τις δυνάμεις των κινέζων Εθνικιστών του Τσαγκ Κάι Σεκ στο μικρό κινεζικό νησί.
Το Πεκίνο θεωρεί πάντοτε την Ταϊβάν κινεζική επαρχία και δεν έχει αποκηρύξει ποτέ τη χρήση βίας για την επανένωση της με την ηπειρωτική Κίνα.
Μολονότι οι σχέσεις των δύο μερών έχουν σημειώσει βελτίωση από το 2008, οπότε και στην προεδρία της Ταϊβάν εξελέγη ο φιλικός προς την Κίνα Μα Γιγκ Τζέου, ο οποίος προχώρησε σε σειρά εμπορικών και τουριστικών συμφωνιών με το Πεκίνο, δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο επίπεδο της πολιτικής συμφιλίωσης ή της στρατιωτικής ύφεσης.
Οι αναφορές σχετικά με τις δυνατότητες των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων αναφέρονται στην ετήσια έκθεση του υπουργείου Άμυνας της Ταϊβάν και συνδέουν τις αυξανόμενες ικανότητες του κινεζικού στρατού για απόβαση με την ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων από πλευράς του.
Η Κίνα εκσυγχρονίζει τα τελευταία χρόνια με ταχύτατους ρυθμούς τις ναυτικές και αεροπορικές της δυνάμεις, γεγονός που θεωρείται ότι αντισταθμίζει τη δέσμευση των ΗΠΑ, μέσω αμυντικής συμφωνίας, να υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.
Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίγκ τόνισε σε αξιωματούχο από την Ταϊβάν την Κυριακή ότι η πολιτική λύση στη διαμάχη σε ό,τι αφορά στην κυριαρχία στο νησί δεν μπορεί να παραπέμπεται εσαεί στις καλένδες.
ΗΠΑ: Πίεση για να λυθούν οι διαφορές χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας
Πίεση στους ηγέτες της νοτιοανατολικής Ασίας να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση θεμάτων σχετικών με τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας αναμένεται να ασκήσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, παρά την άρνηση της Κίνας να συζητεί τέτοια θέματα σε διεθνείς συσκέψεις.
Ο κ. Κέρι έφτασε στο Μπρουνέι την Τετάρτη για την ετήσια Διάσκεψη της Ανατολικής Ασίας και για διμερείς συνομιλίες με ηγέτες χωρών της περιοχής, μεταξύ αυτών και με τον κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κεκιάγκ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε ακυρώσει την προηγούμενη εβδομάδα το προγραμματισμένο του ταξίδι στην Ασία λόγω της αναστολής των λειτουργιών του ομοσπονδιακού κράτους, γεγονός που θεωρήθηκε ότι θα αποδυνάμωνε το μέτωπο κατά των διεκδικήσεων του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Η Κίνα έχει αντισταθεί σε προσπάθειες να συζητηθούν σχετικά ζητήματα στην 10μελή Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), προτιμώντας να τα συζητεί σε διμερείς επαφές με κάθε χώρα ξεχωριστά.
Οι βασικές διεκδικήσεις της Κίνας στην πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο θάλασσα έρχονται σε σύγκρουση με τα κυριαρχικά δικαιώματα τα οποία διεκδικούν στην ευρύτερη περιοχή η Ταϊβάν, η Μαλαισία, το Μπρουνέι, οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ.
Η Ουάσιγκτον τυπικά έχει δηλώσει ουδετερότητα, ωστόσο πιέζει για επίλυση του ζητήματος μέσω διαπραγματεύσεων.
Πηγή: Reuters