ΗΠΑ: Θύμα του «λουκέτου» και το ερευνητικό πρόγραμμα Ανταρκτικής

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 13:27
REUTERS/STAFF

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απογραφή του πληθυσμού πιγκουίνων της Αδελίας, η οποία βασίζεται σε δεδομένα 20 ετών.

A- A A+

Το αμερικανικό Εθνικό Επιστημονικό Ίδρυμα (NSF) ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας του ερευνητικού προγράμματος στην Ανταρκτική εξαιτίας του «λουκέτου» στο αμερικανικό δημόσιο. Η – αναμενόμενη – εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα επιστήμονες και διοικητικοί υπάλληλοι να εκκενώσουν τρεις ερευνητικές βάσεις αφήνοντας πίσω μόνο προσωπικό απαραίτητο για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού.

Στους τρεις ερευνητικούς σταθμούς, η λειτουργία των οποίων στοιχίζει περίπου 400 εκ. δολάρια το χρόνο, εργάζονται υπό κανονικές συνθήκες 1.200 ερευνητές. Η μετακίνησή τους από και προς το Νότιο Πόλο – με αεροσκάφη και πλοία – διαρκεί συχνά ακόμη και εβδομάδες.

Παρότι το NSF ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα θα επαναληφθεί μόλις τερματιστεί η διαμάχη, πολλοί επιστήμονες θα έχουν ήδη χάσει τη θερινή ερευνητική περίοδο, η οποία άρχιζε στις 3 του μηνός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απογραφή του πληθυσμού πιγκουίνων της Αδελίας, η οποία βασίζεται σε δεδομένα 20 ετών. Φέτος, όμως, οι επιστήμονες θα χάσουν το «παραθυράκι» της ερευνητικής περιόδου, κάτι που οι ίδιοι φοβούνται ότι θα... ακυρώσει δύο δεκαετίες δουλειάς.

Πρακτικά η ανακοίνωση για αναστολή του προγράμματος σημαίνει τη ματαίωση προγραμματισμένων ερευνών ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όπως αναφέρει το Discovery News, οι σπουδές μεταπτυχιακών φοιτητών ενδέχεται να παραταθούν, ελλείψει των δεδομένων που χρειάζονται για να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους, ενώ εργολάβοι ήδη χάνουν τις δουλειές τους.

Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες που πλήττονται άμεσα από το «λουκέτο», η αναστολή θα επηρεάσει τα ερευνητικά προγράμματα και άλλων χωρών, όπως της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Νέας Ζηλανδίας, οι οποίες χρησιμοποιούν τον αμερικανικό αεροδιάδρομο στον ερευνητικό σταθμό McMurdo.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή