Ζεϊντάν: «Δεν θα πληγούν οι σχέσεις Λιβύης - ΗΠΑ»

Από τη σύλληψη λίβυου υπόπτου για τρομοκρατία από αμερικανούς κομάντος στην Τρίπολη
Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2013 15:50
UPD:16:45
REUTERS/ADAM HUNGER

«Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Μας βοήθησαν στην επανάστασή μας. Το συγκεκριμένο θέμα θα λυθεί όπως πρέπει, με βάση τις ανάγκες μας», δήλωσε ο λίβυος πρωθυπουργός, Αλί Ζεϊντάν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Μαρόκο. (φωτογραφία αρχείου)

A- A A+

Οι σχέσεις της Λιβύης με τις ΗΠΑ δεν πρόκειται να επηρεαστούν από την καταδρομική επιχείρηση σύλληψης υπόπτου για τρομοκρατία στην Τρίπολη, δήλωσε την Τρίτη ο λίβυος πρωθυπουργός, Αλί Ζεϊντάν.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι λίβυοι ύποπτοι πρέπει να δικάζονται στη Λιβύη.

REUTERSVIDEO

«Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Μας βοήθησαν στην επανάστασή μας. Το συγκεκριμένο θέμα θα λυθεί όπως πρέπει, με βάση τις ανάγκες μας», δήλωσε ο κ. Ζεϊντάν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Μαρόκο.

Νωρίτερα την Κυριακή το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση κάλεσε την πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Τρίπολη, Ντέμπορα Τζόουνς, για να της ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με τη σύλληψη, το Σάββατο, του υπόπτου ως μέλους της Αλ Κάιντα, Αμπού Άνας Αλ Λίμπι από αμερικανούς πράκτορες στην Τρίπολη.

Ο ύποπτος είναι λίβυος υπήκοος και περιλαμβάνεται στον κατάλογο του FBI με τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στον πλανήτη. Η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία προσέφερε «μέχρι 5 εκατομμύρια δολάρια» για οποιαδήποτε πληροφορία που θα επέτρεπε τη σύλληψή του ή την καταδίκη του.

Η Λιβύη είχε δηλώσει μετά την επιχείρηση των αμερικανών κομάντος ότι δεν είχε ενημερωθεί από την Ουάσινγκτον και είχε χαρακτηρίσει την επιχείρηση «απαγωγή», ενώ είχε ζητήσει «εξηγήσεις» από τις ΗΠΑ.

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σάλαχ Αλ Μαργάνι κάλεσε το πρωί την πρεσβευτή των ΗΠΑ για να της ζητήσει απαντήσεις σε πολλές ερωτήσεις σχετικές με την υπόθεση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Εξάλλου την Τρίτη πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης και πολλών αξιωματούχων του υπουργείου Εξωτερικών με την οικογένεια του κ. Άνας, η οποία ενημερώθηκε για τις επαφές με τις αμερικανικές αρχές, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Μετά τη σύλληψή του, ο Αμπού Άνας Αλ Λίμπι μεταφέρθηκε σ' ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο το οποίο βρίσκεται στην περιοχή, όπου και ανακρίνεται.

Το αληθινό όνομα του υπόπτου είναι Ναζίχ Αμπντουλ Χαμέντ Αλ Ραγκίε και καταζητούνταν από τις ΗΠΑ για το ρόλο του στις φονικές επιθέσεις του 1998 εναντίον των αμερικανικών πρεσβειών στην Τανζανία και στην Κένυα, οι οποίες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 224 ανθρώπους.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, υπεραμύνθηκε τη Δευτέρα της σύλληψης του κ. Άνας.

Οι ΗΠΑ κάνουν «ό,τι βρίσκεται εντός των δυνατοτήτων τους και είναι αρμόζον και νόμιμο» για να βάλουν τέλος στην τρομοκρατική απειλή, δήλωσε ο κ. Κέρι, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ασίας-Ειρηνικού στην Ινδονησία.

Ο υπουργός αρνήθηκε να διευκρινίσει αν η Τρίπολη είχε ενημερωθεί ή όχι.

«Δεν συνηθίζουμε να μπαίνουμε στις λεπτομέρειες των επικοινωνιών μας με μια ξένη κυβέρνηση αναφορικά με οποιαδήποτε επιχείρηση του είδους», διευκρίνισε.

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε από την πλευρά της τη σύλληψη του Αμπού Άνας Αλ Λίμπι, εκτιμώντας ότι η επιχείρηση «παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή