Στο Ισραήλ με το βλέμμα και στο εσωτερικό μέτωπο

Κυριακή, 06 Οκτωβρίου 2013 13:04
UPD:15:07
FOSPHOTOS/Menelaos Myrillas

Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ των εξελίξεων γύρω από τη Χρυσή Αυγή και των απαιτήσεων της τρόικας.

A- A A+

Με το μυαλό στο εσωτερικό μέτωπο αναχωρεί μεθαύριο Τρίτη για το Τελ ΑΒιβ ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Παρά τη μακρά προετοιμασία του ταξιδιού του και το μείζον θέμα της συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες για το οποίο αναμένεται να γίνει μια πρώτη προσέγγιση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, οι εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο είναι αυτές που δίνουν τον τόνο.

Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ των εξελίξεων γύρω από τη Χρυσή Αυγή και των απαιτήσεων της τρόικας.

Από το πρώτο εκτιμά ότι θα βγει ενισχυμένη στα μάτια της κοινής γνώμης και ειδικότερα στο τμήμα των ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι-κεντροδεξιοί». Εκτίμηση που τουλάχιστον από τις πρώτες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν φαίνεται να επαληθεύεται. Κι αυτό διότι παρά την πτώση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στα όρια του στατιστικού λάθους.

Ωστόσο όπως σημειώνει στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας «οι έρευνες δεν σταματούν μόνο στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, για τις οποίες έγιναν προσωρινές κρατήσεις» αλλά «δεν θα μείνει τίποτα που να μην διερευνηθεί».

Στο μέτωπο με την τρόικα, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, αυτή τη στιγμή καταβάλλεται μια μεγάλη προσπάθεια προκειμένου το οικονομικό επιτελείο να «στρογγυλέψει» τις απαιτήσεις των δανειστών αφού τα μέτρα και οι παρεμβάσεις οι οποίες ζητούνται θα προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις και είναι πιθανόν να δοκιμάσουν και αυτή ακόμη την κυβερνητική συνοχή.

Το προσεχές πάντως διάστημα και με το άνοιγμα της Βουλής η κυβέρνηση αναμένεται να βρεθεί εν μέσω έντονων πιέσεων τόσο για το αντιρατσιστικό όσο και για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής.  Πιέσεις που, σύμφωνα με στελέχη της, θα ανεβάσουν στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.

Ήδη το δημοσίευμα που ήθελε τον Αλ. Τσίπρα να καταγγέλλει ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνά του αλλά και των βουλευτών του έχει προκαλέσει σωρεία συζητήσεων. Μιλώντας στο «naftemporiki.gr» ο υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης διέψευσε το δημοσίευμα ωστόσο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης έριξε το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Δ. Παπαδημούλη μέσω twitter ότι «ζούμε όμως στην χώρα που “διέπρεψαν” οι Τόμπρας-Μαυρίκης και έχει πολλά “βαλιτσάκια”».

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή